Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 6. 10. 2011.

| Društvo

Hirurzi prišili čoveku odsečenu šaku

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
operacija ruke

Lekari Kliničkog centra u Nišu zabeležili su pre par dana neverovatan uspeh. Ešerefu Demiriju (30) iz Preševa su operacijom, kompletno odsečenu šaku „zašili“ na ruku.

Demiri je pre četiri dana radio na presi u Preševu u fabrici za proizvodnju građevinskih skela kada mu je sečivo odvojilo šaku od ostatka dela ruke. Operacija reimplantacije ruke trajala je nekoliko sati, a hirurg Jadranka Paravina ističe da je ruka „živa“ i da će posle operacije moći da funkcioniše oko 60 odsto!

- Retko je da se takve operacije završe uspešno kao ova koju smo obavili. Pacijent je došao kod nas oko 17:30h iz Vranjanske bolnice koja je konzervirala šaku. Odmah sam pozvala ortoopede i druge kolege da zajedno obavimo reimplantaciju šake i zaista smo zadovoljni kako smo to obavili. Arterije su povezane, obavljena je fiksacija kostiju. Obično kažemo da je ruka živa kada se u nju slije i otekne dovoljno krvi, a to smo u ovom slučaju uspeli. Pacijent je sada dobro i ne očekujem nikakve komplikacije - objašnjava doktorka Paravina.

Pacijent nije verovao da će ponovo imati ruku.

- Ne umem da objasnim kako se to dogodilo. U svakom slučaju hvala svima koji su mi pomogli da ponovo imam ruku. Mislio sam da je sve gotovo jer se držala na deliću kože - kaže Demiri.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš napominje da je ova operacija još jedan veliki uspeh niške hirurgije.

- Ova operacija nije samo dokaz koliko lekari našeg centra umeju da rade dobro svoj posao, nego i da ne pravimo nikakvenacionalne i verske  razlike među ljudima-kaže Radovanović.

Pored doktorke Paravine, operaciju su obavili lekari Branka Pešić, Saša Živić, Slavica Jeremić, Saša Milenković i Dragan Stojanović.

Slike operacje koje je objavio Klinički centar su uznemirujuće i ne preporučuju se mlađim osobama ni osetljivijim osobama.

Pogledaj slike (11 fotografija)

Slika #002 Slika #003 Slika #004 Slika #005 Slika #006 Slika #007 Slika #008 Slika #009 Slika #010 Slika #011

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • janko

    16:58 // 7. 10. 2011.

    Ja moram samo da kazem da se divim ovim ljudima i da im cestitam na jednom malom doprinosu covecanstvu svaka vam cast !!!

  • nemanjic

    13:13 // 7. 10. 2011.

    bravo majstori !

  • Tatjana Jevtovic

    00:09 // 7. 10. 2011.

    Gospodine doktore da li ste vi svesni sta ste izjavili. Da li ste zaboravili Hipokratovu zakletvu koju ste polozili. Da ja sam zaboravio da vi niste ni regularno polagali ispite kao clan SPS pa ste nesto i preskocili kada ste ucili. Nedopustivo je da brukate lekare koji su posao odradili kako treba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: