Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 24. 5. 2016.

| Društvo

"Hitnoj" popisana 3 automobila, a račun blokiran na 11 miliona

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Hitna pmoć
Direktor Hitne kaže da ustanova sada funkcioniše bolje nego pre blokade; foto: JV arhiva

Niškoj Hitnoj pomoći izvršitelji su popisali 3 automobila vrednosti 300.000 dinara bez kojih može da ostane ako ova zdravstvena ustanova ne plati poreski dug od 1,2 miliona dinara, i to u situaciju u kojoj joj je račun, prema podacima Narodne banke Srbije, blokiran na 11,3 miliona dinara.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš Slavoljub Živadinović naglašava da ova situacija ni na koji način ne utiče na funkcionisanje ove ustanove, da ona funkcioniše bez problema i da građani i zaposleni nikako nisu ugroženi, kao i da su problemi nastali jer su "sredstva namenjena zdravstvenoj delatnosti prinudno preusmerena na račune advokata i izvršitelja".

Dodaje da su u toku pregovori da se poreski dug, nastao za neisplaćene doprinose tokom 2010. i 2011. godine, isplati na rate.

Tih 300.000 dinara, koliko vrede dve "zastave 101" i "nisan" koja su već pred otpisom, je otprilike iznos rate koja bi bila za ovaj poreski dug. Njihovo popisivanje je čisto garancija da ćemo izmiriti dug u narednom periodu ili dogovoriti da se reprogramira - kaže Živadinović.

BLokada računa Izvor: nbs.rs

Inače, račun Hitne pomoći je, kako piše na sajtu Narodne banke Srbije, trenutno blokiran na iznos od nešto više od 11.300.000 dinara.

Međutim, pošto je do toga došlo zbog prinudnih naplata za sudske presude u periodu od 1. januara do 31. decembra 2015. godine i nisu svi predmeti završeni, očekuje se da blokada dostigne cifru od oko 14 miliona dinara

Neki predmeti i postupci još nisu završeni. To je novac koji je sa računa skinut na ime kamata, sudskih i advokatskih troškova po tužbama zaposlenih ugovorenih radnika za nadokanade i zarade koje im nisu isplaćivane u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom - objašnjava Živadinović.

Reč je o tužbama zaposlenih za jubilarne nagrade, rad nedeljom, i troškovima za stomatološke sestre koje su, dodaje on, "prešle" u Dom zdravlja.

I pored ovih problema, Živadinović tvrdi da Zavod funkcioniše bolje nego kada nije bio u blokadi jer, dodaje on, sada redovno isplaćuju dobavljače i pokrivaju troškove lekova, sanitetskog, materijala i goriva.

Imamo stabilno funkcionisanje. Svi su zadovoljni, redovno primaju platu, redovno se izmiruju dobavljači, a ovo je problem koji je nastao - znate kada i znate po čemu. Nadležni organi nek utvrde ko je kriv i ko je kriv neka plati štetu - kaže direktor Zavoda.

Na pitanje da li očekuje pomoć od Grada odgovara da je Grad već izašao u susret time što su dobili novo vozilo, otvorili stanicu u Niškoj Banji i rešili problem za čistačicama.

Ja ne vidim krivicu Grada, ispred sebe imam zaključak budžetske inspekcije koja nalaže da pred nadležnim institucijama, Rebubličkim fondom za zdravstveno osigurnja i Miinistarstvom zdravlja pokrenem postupak za refundaciju, ne 11, nego 14 miliona dinara - kaže direktor.

Dodaje da to još neće uraditi i da očekuje razumevanje i Fonda i Ministarstva zdravlja jer, prema njegovim rečima, ni Grad ni Zavod nisu krivi za nastalu štetu.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da Grad ima mogućnosti da pomogne Hitnoj i obećao da će to i da uradi. 

Inače, imovina je nedavno popisana i niškom Osnovnom sudu. Izvršitelji su, zbog dugovanja prema strankama i advokatima, na zahtev advokata Stanimira Đurića, popisali dva računara ovog suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koja

    16:09 // 27. 5. 2016.

    E svašta. Pa to je direktni atak na zdravlje i živote ljudi. Gde im je pamet?

  • srba

    11:52 // 25. 5. 2016.

    idiotska drzava !!!
    pa ko placa hitnu ???
    a ko treba da placa sad racune ???
    ovo je bre dno dna !!!!
    ovo je katastrofa izivljavanje nad narodom !!!
    najobicniji lopovluk idiotizam od strane onog koje smislio ko treba da izmiruje racune !!!!

  • nenad 2008

    00:51 // 25. 5. 2016.

    Šta je, tu je. Objektivno, dug od 140 .000 €. ne treba da izaziva veliku zabrinutost. Ali, Grad ne pokazuje spremnost i sposobnost za rešenje problema. Jednostavno Gradonačelnik nema kredibiletet u Beogradu !!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: