Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 24. 11. 2016.

| Društvo

I Gradsko veće može da predlaže smene direktora preduzeća

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vece
Veće da utiče na direktore; foto: JV arhiva

Iako ni Statut Grada nije mogao da bude izmenjen tako da Gradsko veće Niša ima veću kontrolu nad dirketorima javnih preduzeća, ova mogućnost je na neki način, kako kažu u Upravi za komunalne delatnosti, predviđena izmenama Zakona o javnim preduzećima.

Žalopojke funkcionera iz gradske Vlade kako oni ne mogu ništa direktorima koji loše rade ili su bahati, trebalo bi da postanu prošlost, jer kako kaže Miodrag Brešković, načelnik Uprave za komunalne delatnosti, sada i Gradsko veće može da uloži prigovor na rad direktora.

Novim izmenama Zakona je definisano da i Gradsko veće može, naravno preko nadzornog odbora, da eventualno smenjuje direktore. Oni mogu u dogovoru sa odborom da podnesu prigovor i onda bi odbor trebalo da pokrene postupak za razrešenje - priča Brešković.

Podsetimo, iako je prilikom imenovanja aktuelnih direktora javnih preduzeća u Nišu tadašnji gradonačelnik Zoran Perišić rekao "da direktori nisu nepromenljivi", kasnije je često govorio kako su njemu i Gradskom veću vezane ruke i kako nemaju nikakve ingerencije nad direktorima.

Zbog toga je i inicirao promenu Statuta Grada, tražeći veća ovlašćenja po pitanju kontrole javnih preduzeća, ali to zakonski nije bilo moguće, pa su zbog toga bile burne sednice Komisije za izmenu Statuta Grada.


U zakonu se Gradsko veće ne pominje

Izmenama je zakon dosta proširen u delu koji se odnosi na razrešenja. U odnosu na prvobitni zakon iz 2014. godine, gde je pisalo da o svemu odlučuje nadzorni odbor preduzeća, sada je dopisano da glavnu ulogu ima “nadležni organ” u slučaju gradova i opština to su lokalne skupštine.

Gradska ili opštinska veća, kako je pričao Brešković, se ne pominju, ali je naznačeno da nadzorni odbor preduzeća i dalje ima bitnu ulogu i da može da sarađuje sa drugim nadležnim organima lokalne samouprave.

Predlog za razrešenje ovog člana može podneti i nadzorni odbor javnog preduzeća, preko ministarstva ili nadležnog organa iz stava 2. ovog člana - piše u Zakonu.


Direktor ne sme da bude narkoman ni alkoholičar

Novim izmenama pooštreni su i uslovi za izbor direktora, pa je tako jedan od uslova i taj da budući direktor nije osuđivan na kaznu zatvora minimum od 6 meseci, ali i da nije psihijatrijski bolesnik, narkoman ili alkoholičar.

To u dosadašnjem zakonu nije postojalo kao uslov za direktorsko mesto u javnom preduzeću.

Takođe, novi uslov je i taj da budući direktor mora “da poznaje oblast korporativnog upravljanja i da ima radno iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova”.

Sve ove izmene niška javna preduzeća trebalo bi da ubace u svoje Statute, a Gradsko veće ih je već usvojilo. Kako je pojasnio Brešković, već u narednom periodu nove odredbe bi trebalo da budu usvojene i na Skupštini Grada.

Novi, izmenjeni statuti preduzeća, sa novim uslovima, sačekaće sve one koji bi da konkurišu za direktore javnih preduzeća u Nišu na konkursu koji bi trebalo da bude raspisan sledeće godine, kada aktuelnim direktorima ističu mandati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    14:57 // 26. 11. 2016.

    A , možemo li mi , gradjani , da smenimo Gradsko veće Niša ...
    Jer , "kaki su ...." ?

  • ako je neko lud

    09:55 // 25. 11. 2016.

    nije glup, a ako je neko glup, ni diploma državna fakulteta ne može mu pomoći da dobro upravlja javnim preduzećem, opštinom ili gradom. Direktore postavljaju stranke, kako ga postave, tako mogu i da ga smene. Ako su opštinska i gradska veća već toliko nevidljiva i nemaju nikakav uticaj, zbog čega se ne rasformiraju. Nije mala ušteda, ušteda na njihovim platama. Njihova radna mesta su nepotrebna.

  • Lj

    23:46 // 24. 11. 2016.

    Bitno ste ispustili, da garantuje svojom LICNOM IMOVINOM (koji u medjuvremenu ne moze otudjiti), pozitivno poslovanje JGP. To je NAJBITNIJI USLOV. Ako se brine za drustveno kao za svoje onda ce mo upeti, ali da dtustveno ne prisvaja kao svoje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: