Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 13. 3. 2015.

| Društvo

I niška deca poklanjaju kosu za vršnjake obolele od raka

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kilometar kose
Devojke rado poklanjaju kosu za humani cilj

Veliki broj Nišlijki, uključujući i desetak devojčica, pristalo je da im frizeri iseku od 15 do 30 santimetara kose, od koje će se praviti perike za decu obolelu od raka ili drugih bolesti zbog kojih se gubi kosa.

Sve one odazvale su se nacionalnoj humanitarnoj akciji “Kilometar kose” koju je pokrenuo glumac Marko Pantelić, a u koju se uključilo preko 50 frizerskih salona u Srbiji, među kojima je i nekoliko niških. kilometar-kose I devojčice žele da pomognu svojim vršnjacima koji su zbog bolesti ostali bez kose

U jednom od niških salona “Log in”, kako kaže frizerka Katarina Mušović, za mesec dana kosu je doniralo preko 20 dama.

Žene, ali i devojčice, jako su zainteresovane za ovu akciju. Uglavnom su za nju saznale preko društvenih mreža ili medija, kažu da su ganute i da žele da pomognu. Ovo je jedna iskrena priča, donirate deo sebe, a ne novac, i verujem da je zato i toliko interesovanje - kaže Katarina Mušović.

kilometar-kose3 Najmlađa donatorka ima tek 10 godinaIstiče da Nišlijke koje su želele da poklone svoju kosu uglavnom kažu “pa to je samo kosa, porašće”, “želim da uradim nešto lepo za sebe, dobijem novu frizuru i izgled, a i učinim humano delo”. Ova akcija je uticala i na dugokose devojke i žene koje su se dugo premišljale da skrate kosu da to i učine.

Kako objašnjava niški frizer Dragan Živić, u njegovom salonu “Figaro” dnevno dve ili tri osobe dođu kako bi poklonile svoju kosu za perike koje će praviti vlasuljari u Beogradu. Najmlađa među njima bila je 10-godišnja devojčica.

Prelepo je kada vidite kako devojčica želi da učini nešto humano za svoje vršnjake koji su bolesni. Ponosan sam na Nišlijke i moje kolege koje su se solidarisale sa ovom akcijom - kaže Živić.

kilometar-kose2 On napominje da frizeri ne naplaćuju šišanje onima koji žele da poklone kosu, a da se može donirati minimum 15 santimetara kose, prirodne ili bojene, dok se blajhana i kosa koja je više od 5 odsto seda, kao ni dredovi, ne mogu iskoristiti.

Kako objašnjavaju pokretači akcije “Kilometar kose”, od donirane kose vlasuljari prave perike za devojčice, dečake i mlade uzrasta do 21 godine, koji su zbog zdravstvenog stanja ili medicinskog tretmana izgubili prirodnu kosu.

Naša misija je da vratimo samopouzdanje i osećaj identiteta deci koja pate od gubitka kose prouzrokovanog bolešću ili medicinskim tretmanom - kažu incijatori akcije.

Osim “Figara” i salona “Log In”, u akciju su se uključili i niški frizeraji “Hair Studio Glamour”, “ Creative urban styles”, a pošto njihov spisak raste, sve informacije zainteresovani mogu dobiti na Fejsbuk stranici Kilometar kose.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • naca

    00:41 // 14. 3. 2015.

    Imam alopeciju totalis vec 10 godina. Godinama nosim sinteticke perike jer ne znaju da mi pomognu... Da li vasa akcija moze da mi ulepsa dane

  • Marko

    15:08 // 13. 3. 2015.

    Ima još ljudi koji vraćaju veru u ljudski rod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: