Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 6. 4. 2015.

| Društvo

I niški roditelji protestovali protiv obavezne vakcinacije

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
vakcine
Protest održan u nedelju na Trgu kralja Milana

Sa zahtevima da se ukinu kazne roditeljima koji ne žele da vakcinišu svoju decu i obavezna vakcinacija, poštuje pravo na slobodan izbor i daju prave i sveobuhvatne informacije o vakcinaciji, na niškom centralnom trgu okupilo se oko 50 roditelja sa decom.

Roditelje je na protest navela najava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije.

Nišlije su se pridružile Građanskoj inicijativi za neobaveznu vakcinaciju, a kako objašnjava Dragana Sekulić koja je pokrenula protestni skup u Nišu, ovim su želeli da izraze zabrinutost i neslaganje sa prisilnom vakcinacijom. vakcine Roditelji traže pravo na slobodan izbor

Nemamo ništa protiv vakcinacije kao takve, već protiv toga što nam je kao roditeljima uskraćeno pravo da izaberemo ono što smatramo da je najbolje za zdravlje naše dece. Osim toga, smatramo da svi roditelji treba da znaju od čega se sastoje vakcine, koliko su bezbedne i efikasne i kakve posledice mogu da imaju - objašnjava Sekulićeva.

Protestu su, ističe ona, prisustvovali i roditelji čija su deca, kako zaključuju, zbog vakcinacije obolela od autizma i multiple-skleroze i koji “sa pravom ne žele da pristanu na vakcinaciju”.

Iako je ministar Lončar rekao da će izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju, iz Inicijative tvrde da u 18 evropskih zemalja vlada slobodan izbor kada je reč o vakcini.

U mnogim zemljama sveta je zabranjena MMR vakcina, a u nekim i vakcina protiv hepaptitisa B. Vakcinišu nam decu odmah u porodilištu, a da nas pre toga niko ništa ni ne pita, niti nam posle objasne koje su posledice i zašto je ona važna - ističe Sekulićeva.

Ona napominje i da je čest argument imunologa da je vakcinacija bitna zbog kolektivnog imuniteta, pa postavlja pitanje kako nevakcinisani predstavljaju opasnost za one koji jesu kada su samim tim zaštićeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zabrinuta

    17:07 // 8. 4. 2016.

    Ljudi, vi sto ste protiv vakcina, posaljite mi te artikle i dokumentarce koje vi citate. Ovde u komentarima.
    Zanima me kako stizete do tih informacija.

  • Staphilo

    09:13 // 14. 5. 2015.

    Vak. treba primati, ali po redosledu koji cini dobro detetu. Vakcina na rodjenju,MMr samosu samo stete imunit.Dok Simphlorix stiti od streptokoka,ali kod nas nije obavezna.Svudau okolini jeste.Naopako

  • Bojan

    22:00 // 7. 4. 2015.

    Ja se naravno ne informisem na internetu nego citam knjige renomiranih naucnika koji slobodne smeju da govore o problemima vakcine i ne zavise od farmako mafije!!!

    • odmah se vidi

      07:47 // 8. 4. 2015.

      koliko si nacitan kad ocekujes da vakcina bilo sta izleci...

    • b

      18:32 // 19. 4. 2015.

      Da pogodim Tenpenny, Velkov, Todorovic, Kalcker, Moulden i ostala sarlatanska grupica "strucnjaka" i "renomiranih naucnika"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: