Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 2. 9. 2015.

| Društvo

Igračke u baštama kafića nebezbedne i nelegalne

Autor:A. P. Izvor:Južne vesti
igraonica
Igraonice postavljene bez rešenja; Ilustracija; foto: filckr.com/clarkmaxwell

Roditelji čija se deca igraju na penjalicama, klackalicama i drugom mobilijaru u niškim kafićima ne mogu biti sigurni da su njihovi mališani bezbedni jer igraonice u letnjim baštama kafića u Nišu niko ne kontroliše pošto su nelegalno postavljene.

Nedavno je ćerka jedne Nišlijke propala kroz trule daske igraonice koja se nalazi u letnjoj bašti jednog niškog kafića. Dete je završilo u Dečijoj hirurgiji a, na sreću, nije imalo teže povrede.

Sa njom su popadale i grede koje su se polomile jer su trule od starosti i nepripremljene za sezonu. Očigledno je da objekat predviđen za igranje dece nije kontrolisan i pripremljen na vreme - kaže ova Nišlijka.

Neki roditelji kažu da ne brinu zbog opasnosti samih prepreka na igračkama, već da ih brine da li su atestirane i ko proverava starost njihovih delova.

Kako objašnjava načelnik Uprave niške Opštine Medijana Saša Markišić, svi mobilijari su nelegalno postavljeni jer u urbanističkim uslovima decidno stoji šta jedan kafić u okviru svoje letnje bašte treba da poseduje.

U urbanističkim uslovima jasno stoji šta čini sastavni deo letnje bašte. To su stolovi, stolice i suncobrani i ništa više - kaže on.

Načelnik uprave niške Opštine na čijoj se teritoriji nalazi najviše ugostiteljskih objekata napominje da su nedavno prinudno uklonili jedan mobilijar iz jednog kafića u Parku Sveti Sava.

Svako postavljanje mobilijara traži posebno rešenje i odobrenje. Mi ne kontrolišemo ispravnost zato što su nelegalni i nalažemo uklanjanje. - ističe Markišić

On kaže da je evidentno da se vlasnici kafića oglušuju o propise kako bi na taj način privukli roditelje sa decom koja mogu tamo da se zabavljaju dok njihove mame i tate piju kafu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vrana

    13:09 // 3. 9. 2015.

    Ako je taksa placena onda su legalni.Molim vas bez vredjanja zdravog razuma.Niko ne kontrolise ispravnost mobilijara vec placanje takse.

  • Бане

    18:26 // 2. 9. 2015.

    "Нико их не контролише јер су нелегално постављене."Јел' бре нас неко овде мало...Па шта онда контролишете аман!!!

    • Bane

      01:53 // 3. 9. 2015.

      Kontrolisu iskljucivo one koji nemaju vezu ili nisu platili da ne budu kontrolisani. Da ti otvoris kafic bio bi stalno kontrolisan i sto kazu uvek bi ti nasli nesto pa makar sve radio po propisima.

  • Gradjanin

    16:05 // 2. 9. 2015.

    Svaka cast za tekst! Trebalo bi malo inspekcijski da se pretalaskaju sve igraonice i kafici sa nebezbednim decijim mobilijarima, ima ih jos..

    • sport i fizicko vaspitanje

      16:55 // 2. 9. 2015.

      "Gradjanine",treba da ste zahvalni sto je neko o svom trosku obezbedio sprave za igranje vasem detetu.To nije uradila ni opstina jer ne znaju i ne razumeju potrebe dece.Neka naplate zauzimanje prostora, ali neka sprave ostave na korist najmladjih.To hocete li pustiti dete da se igra na njima je vas izbor, vi ste odgovorni za vase dete.Deca ispod staklenog zvona su sutra nesposobni i bolesni ljudi

    • Eren

      00:20 // 3. 9. 2015.

      @sport i fizicko

      Naravno da sam odgovoran za svoje dete, ali bi isto tako trebalo da budem uveren da je tamo gde ga pustim da se igra bezbedno. Za tu bezbednost, u ovom slučaju, odgovara onaj ko je igraonicu postavio.

      I hajde da se manemo navodne dušebrižnosti vlasnika kafića, koji jedino zbog većeg profita ciljaju jedan deo potencijalnih mušterija (roditelje), pa otud i sprave za igranje.

    • sport i fizičko vaspitanje

      08:02 // 3. 9. 2015.

      @Eren, Sliku ću svakako poslati Južnim vestima pa ako hoće neka je objave.
      Ne možete biti destruktivni u svom razmišljanju i kritikovati inicijativu da se stvore bolje uslove radi profita.Nismo li se opredelili za kapitalizam?
      Pustite decu da se igraju jer su jedino tada srećna.Nemojet da im stojite nad glavom i stvarate buće nesposobene ljude zbog svojih frustracija ."Mens sana in corpore sano"

    • Eren

      18:12 // 3. 9. 2015.

      @sport i fizicko

      Slažem se, izabrali smo kapitalizam, ali onda je potrebno reći koja pobuda je u pitanju. Igraonice postavlja briga za profit, a ne briga za decu. Prema tome, ne vidim osnov za zahvalnost "sto je neko o svom trosku obezbedio sprave za igranje vasem detetu".

      Ali se generalno slažem da opština treba da popravi svoj odnos prema deci - neko spomenu tobogane stare 40(!) godina...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: