Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 25. 1. 2015.

| Društvo

Ilić: Izgradićemo bedeme, država će pomoći ugroženima

Autor:D. M, I. M. Izvor:Južne vesti
Velja-Grdelica.jpg
Ilić u Grdelici obećao pomož države poplavljenim područjima

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, prilikom obilaska poplavljenih područja na jugu Srbije, u Grdelici je najavio izgradnju nekoliko bedema na Južnoj Moravi, a u Vranju obećao da će država pomoći Pčinjskom okrugu.

On je naglasio da je u poslednjim poplavama pričinjena velika šteta, ali da se njene razmere tek procenjuju i utvrđuju. 2

Krenućemo od podizanja bedema na Južnoj Moravi ovde u Grdelici na mestu gde je ona poplavila najviše kuća – rekao je Ilić.

On je lokalnim vlastima u Leskovcu doneo nekoliko sušilica koje bi pomogle u bržem raščišćavanju štete napravljene u domaćinstvima.

Nisu poplavljena samo domaćinstva, uništena je putna infrastuktura, odronjeni su putevi, odneti i oštećeni mostovi. Uništena je imovina nekoliko privatnih preduzetnika. Naša je obaveza da sve vratimo u normalu - kazao je Ilić.

3 Ministar kaže da je najkritičnija situacija u Bosilegradu, ali da je teško i u Hanu i Trgovištu. 

U Grdelici je istakao da su bujični potoci najveći problem za čije će sređivanje, kako je rekao, biti izdvojena značajna sredstva, kao i za pomoć privrednicima kojima je sve uništeno.

Iako je situacija posle poplava stabilnija, meštani Grdelice već dva dana nemaju vodu za piće.

Postavljene su dve cisterne sa pijaćom vodom u centru - kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ali nije mogao da precizira kada će se vodosnabdevanje u Grdelici normalizovati. 

Meštani Grdelice, usled izlivanja Tulovske reke i Južne Morave, pored problema sa vodosnabdevanjem, pretrpeli su velike štete u poplavama koje su u petak popodne zadesile jug Srbije.


"Država će pomoći jer uvek pomaže"

Ilić je posle posete odsečenim selima u blizini Predejana, gde je bujični potok odneo put, nastavio ka Vranjskoj Banji i Vranju.

Ja ću odavde poslati izveštaj, dobro je što se voda povlači, postoji šteta, moramo preventivno da delujemo da se ovakve stvari ne bi ponavljale. Država će pomoći jer uvek pomaže - rekao je Velimir Ilić na brani Prvonek kod Vranja.

poplave Ministar Ilić posetio i VranjeOn je dodao da se od države može očekivati pomoć u nafti, hrani, vodi i drugim nužnim potrebama.

Istakao je da put ka brani treba hitno sanirati i očistiti od odrona, ali da je situacija u Vladičinom Hanu alarmantna jer klizišta ugrožavaju oko 400 kuća.

Opštine imaju male i skromne budžete, po prioritetima treba rešavati stradalu infrastrukturu - kazao je Ilić na sednici gradskog kriznog štaba u Vranju.

Pohvalio je vranjski Gradski štab za vanredne situacije koji je, kaže, preduzeo sve potrebne mere.

Rekao je da će na osnovu sačinjenog izveštaja sa terena izvestiti Vladu. Ukazao je i na problem nelegalne eksploatacije peska i najavio pojačani inspekcijski nadzor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gordana Mijalkovic

    10:27 // 26. 1. 2015.

    Jos 2010. godine,prilikom plavljenja Trgovista, tadasnji ministar MRKONJIC licno je rekao,da ce problem biti resen,kao sto je i govorio,da ce pruga,koja prolazi kroz centar Nisa 2010. biti izmestena.

  • juzna pruga

    18:59 // 25. 1. 2015.

    Bedeme u vidu punjenih dzakova peskom.

  • Stam Bolac

    15:08 // 25. 1. 2015.

    Vise bi mu verovao da je rek`o: "Popicemo je..."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: