Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 6. 3. 2013.

| Društvo

Ime "Konstantin" i bifteku i areni

Autor:M.M, Lj.S. i S.J. Izvor:Južne vesti
Car Konstantin
foto: D.M. Car

Šta povezuje niški bioskop, biftek, bulevar, sportski klub, kafić, naučni skup i osnovnu školu?

Sve nabrojano dobilo je nazive prema svetom rimskom caru, reformatoru i vojskovođi Konstantinu Velikom, rođenom u nekadašnjem Naisusu. Biftek Konstantin Reklama za specijalitet biftek Konstantin

Ako odete u kafanu “Marjan” blizu Niša konobari će vam ponuditi specijalitet - biftek “Konstantin”, u Kazandžijskom sokačetu u centru grada možete svratiti u kafić “Konstantin”, a u poslastičari “Turist” u Obrenovićevoj zasladiti se čokoladicama sa njegovim likom

Jedna od sala u bioskopu “Vilin grad”, kojoj je nedavno “kumovao” predsednik Opštine Palilula Boban Džunić, zove se “Car Konstantin”, a do Niške Banje vodi Bulevar cara Konstantina. Na Bulevaru Nemanjića, u Parku Svetog Save, od 1999. godine nalazi se Crkva svetog cara Konstantina i carice Jelene.

U aktuelnoj “Godini Milanskog edikta” prema ovom caru nazive će imati i naučni skupovi: “Sveti car Konstantin i hrišćastvo”, “Niš i Vizantija”, “1.700 godina Milanskog edikta” i “Razvoj medicine od Konstantina do danas”.

Konstantinova noć Obaveštenje o svečanoj akademiji zdravstvenih radnikaStručni skup "Nega od milanskog edikta do danas" okončan je čak i svečanom večerom zdravstvenih radnika "Konstantinova noć".

Prema Konstantinu imena nosi i desetak niških sportskih klubova: fudbalski, košarkaški, atletski, skijaški, ronilački, rukometni, karate klub i kik-boks klub koji radi u sklopu Kudo-kluba Niš.

Iako je ovaj naziv u Nišu postao popularan kada je počeo da se bliži jubilej donošenja Konstantinovog Milanskog edikta, neke ustanove su počast ovom caru sopstvenim nazivom pridale još tridesetih godina prošlog veka.

Tako se, na primer, FK “Car Konstantin” tako nazivao od osnivanja 1932. do 1944. godine, a tada je u komunističkoj Jugoslaviji preimenovan u FK “Sloga” jer je klubovima bila zabranjeno da nose imena vladara. Današnji naziv vraćen je 9. juna 1995. Arena Car Konstantin Roman "Konstantinovo raskršće"

KK “Konstantin”, bivši KK “Sinđelić”, sadašnje ime nosi od 21. januara 2011. kada ga je Uprava kluba tako nazvala zbog proslave 1.700 godina od Milanskog edikta, a niški aerodrom “Konstantin Veliki” tako se zove od 2003. godine, kada je i OŠ “21. maj” preimenovana u OŠ “Car Konstantin”.

U Nišu postoje još i hotel, hostel i prodavnica stakla na veliko “Konstantin”, apartmani, Numizmatičko društvo i Udruženje stvaralaca Niša “Car Konstantin”, građevinska firma “Konstantin gradnja”, Rotarakt klub “Konstantin Veliki”.

Osim za imenovanje ustanova, ime slavnog cara bilo je inspirativno i za dodelu naziva nagradama. Tako najbolji glumac na niškim tradicionalnim Filmskim susretima dobija statuu cara Konstantina, najbolji studenti jednom godišnje grad i Kompanija Filip Moris nagrađuju Konstantinovim stipendijama, a još se očekuje dobitnik nedavno ustanovljene gradske nagrade za toleranciju “Car Konstantin”.

predstava scena iz predstave "Konstantin - znamenje anđela"Niš ima i muzički festival “Constantinus”, a od 2008. i vokalnu grupu "Constantin". 

Predstava “Konstantin”, kao zajednički projekat narodnih pozorišta u Nišu i Beogradu, imala je prekjuče i beogradsku premijeru. Roman "Konstantinovo raskršće" niškog pisca Dejana Stojiljkovića je bestseler, a urađena je i istoimena strip adaptacija ovog romana.

Sportska arena, ustanova koja još ne postoji i čija se izgradnja samo najavljuje, već nosi ime “Car Konstantin”.

Ipak, podaci Službe za matične knjige pokazuju da niške bebe još ne dobijaju često ime Konstantin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mile draganjac

    22:08 // 27. 3. 2016.

    Konstantinova majka se zvala se Jelena { srpsko ime} sto znaci da je Konstantin veliki bio polu srbin??

  • Драган

    19:56 // 1. 8. 2014.

    Зашто Нишки аеродром и остала места у Нишу носе име римског цара који нема ама баш благе везе са Србијом, Србима и Српством?

    П.С. Да није тај римски цар неким пуким случајем био Србин:)))???

  • Nikola

    09:31 // 7. 3. 2013.

    Odraz palanacke Srbije. Ona nema moralni problem s imperijalizmom, vec joj je samo krivo sto on nije na njenoj strani. Zato se i lozi na likove poput Konstantina (ili WW Putina, sto da ne).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: