Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:47, 29. 5. 2012.

| Društvo

Inicijativa za osnivaje ženskog suda u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zenski su
ilustracija; foto: dw.de

Inicijativa za formiranje ženskog suda za zemlje bivše Jugoslavije predstavljena je prošle nedelje u Nišu.

Ovi sudovi su forma neinstitucionalizovanih sudova, koji se organizuju sa ciljem da javno osude neki čin. Oni skreću pažnju na postojanje zločina i ne dozvoljavaju da ti zločini budu zaboravljeni.

- Ženski sudovi su sigurno mesto na kome žene mogu da ispričaju svoje negativno iskustvo, nasilje koje su preživele. Žene ovim dobijaju svoje mesto, da se izraze, a da nepravda koja su preživele bude moralno osuđena - objasnila je Tanja Nikolić, članica Centra za devojke.

Ova inicijativa ima formu suda jer tu postoji sudija, koji vodi saslušanje i porotnici, među kojima su ugledni muškarci i žene iz društva.

- Organizovanje suda ima za cilj da natera ljude da razmišlju. Jeste važan cilj i osuda zločina, ali je važan i sam proces za ljude koji u njemu učestvuju, na njih ima i najveće efekte - objasnila je Aleksandra Žikić iz Centra za devojke  u Nišu.

Iskustva drugih organizacija civilnog društva pokazala su da je od pokretanja inicijative za organizovanje suda do početka rada suda potrebno oko 3 godina, ali to može da traje i duže. U Americi pokušavaju već 6 godina.

- Time što dobiju potvrdu od drugih da je to što su preživele zločin i nepravda one na neki način doživljavaju i rehabilitaciju - objasnila je Tanja Nikolić.

Inicijativa za formiranje ženskog suda za zemlje bivše Jugoslavije pokrenuta je krajem 2010. godine. Aktivistkinje organizacija iz Srbije ističu da cilj postojanja sudova nije donošenje presude, već javne osude čina skretanje pažnje na postojanje i ignorisanje zločina.

Tokom ove godine planirano je predstavljanje inicijative i ideje kako bi sud trebalo da bude organizovan.

U okviru inicijative osnivanja ženskih sudova članice Centra za devojke u narednim mesecima planiraju projekcije filmova namenjene svima koji bi se aktivnije uključili u inicijativu.

Inicijativa za ženske sudove

Prvi ženski sud organizovan je 1992. godine u Pakistanu. Do sada je u svetu organizovano oko 40 ženskih sudova, a najviše u Aziji i Africi.

Inicijativu za osnivanje sudova bivšoj Jugoslaviji vode "Žene ženama" iz Sarajeva, Centar za žensko i mirovno obrazovanje "Anima" iz Kotora, Centar za ženske studije i Centar za žene žrtve rata iz Zagreba, Ženska mreža Kosova, Ženske studije i Žene u crnom iz Beograda.

U inicijativi smatraju da bi ovo moglo da promeni nacionalističke kulturne matrice koja na ovim prostorima postoji već dvadesetak godina i da ćutanje o problemima neće doprineti njihovom nestanku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zena

    21:54 // 29. 5. 2012.

    Vecu glupost u zivotu nisam cula od ideje o ,,Zenskom,, sudu. Pa u muslimanskim azijskim i africkim zemljama zena ne sme da dodje u kontakt sa nepoznatim muskarcima

    ( sudijama,recimo... )i to je verovatno razlog. Nasi zakoni ravnopravno tretiraju polove. Cemu zenski sud. Nevidjeno glupa ideja.

  • hm

    12:06 // 29. 5. 2012.

    Radi ravnopravnosti medju polovima, treba nam i muski sud. Kada 'zenske' organizacije podrze i muska prava onda cu uvaziti njihovu borbu za zenska prava. Inace pripadnike oba pola smatram ravnopravnim i vec postoji sud za sve gradjane. Ovo vidim samo kao 'projekat' da bi neko potrosio/uzeo novac iz drzavne(svejedno koje drzave) kase.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: