Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 27. 2. 2014.

| Društvo

Inicijativa za spomenik Kosti Pećancu

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Otkrivanje-spomen-ploce-na-Kostinoj-kuci-2006..JPG
Otkrivanje spomen-ploče na Kostinoj kući 2006. godine

Udruženje "Kosta Milovanović Pećanac" iz Kuršumlije pokrenulo je inicijativu da se Kosti Pećancu podigne spomenik u Kuršumliji.

Oni su i predali zahtev lokalnoj samoupravi da se ulica u kojoj se nalazi kuća u kojoj je  odrastao nazove njegovim imenom.

- Sramota je da, ne samo Kuršumlija u kojoj je Pećanac odrastao, već i čitava Toplica iz koje potiče i Drugi gvozdeni puk, a čiji je učesnik bio Pećanac, nema ni jedno njegovo obeležje - objašnjava inicijativu predsednik Udruženja Mile Koprivica.

U toku je prikupljanje novca za spomenik, a Koprivica kaže da je cilj ove akcije i da se ispravi pogrešan sud o postupku tadašnje komunističke vlasti prema vojvodi i njegovoj porodici.

- Legendarni vojvoda iz četničke akcije u staroj Srbiji i Makedoniji, ratnik iz oba Balkanska i Velikog rata, vođa Topličkog ustanka iz 1917. godine dobiće trajno obeležje, na lokaciji blizu svoje kuće koja je konfiskovana, kao i celokupna imovina njegove porodice krajem Drugog svetskog rata - kaže Koprivica.

On ističe da se uskoro očekuje sudsko rešenje o povraćaju imovine, ali i rehabilitacija koju je pokrenula Milovanovićeva rodbina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Grof of Nis

    22:09 // 1. 3. 2014.

    Kosta Pecanac - saradnik okupatora. Sve ono sto je uradio u 1. svetskom ratu je pogazio svojim postupcima u 2. svetskom ratu. Mi smo ili ludi ili blesavi, ako se njemu podize spomenik.

  • Mladen Jovanovic

    11:26 // 1. 3. 2014.

    Ukoliko je saradjivao sa Nemcima i Nedicem, ovaj covek nas dovodi u kontekst holokausta u Srbiji. Davanje ulice takvom coveku, u tom slucaju, jeste opasna poruka deci Kursumlije i svetu.

  • Pećanac je okrenuo leđa Mihailoviću

    00:50 // 1. 3. 2014.

    ..zato što je ovaj 1941. dao legitimitet "komunistima"! I zato što je zajedno sa njima izazvao masakre! I jer je nastavio žrtvovanje Srba za račun Engleza! Mada je bio patriot, za razliku od komunaca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: