Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 19. 7. 2012.

| Društvo

Inicijativa za uklanjanje barijera

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
barijera
ilustracija; foto: astrozmaj.com

Predstavnici niških udruženja osoba sa invaliditetom i Odbor za ljudska prava Niš na zajedničkom sastanku formulisali su zahteve koji će uputiti Gradu kako bi problem postojanja fizičkih barijera što pre bio rešen.

Prema nezvaničnim procenama, u Nišu živi oko 10% osoba sa invaliditetom, ali u niškim udruženjima kažu da je taj broj verovatno veći zbog čestih ratova u ovim krajevima.

Predstavnici organizacija okupljeni na sastanku odlučili su da gradu upute zahtev da se iz budžeta Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj od 2013. godine odvaja 0,1% za ukanjanje postojećih barijera.

Isti zahtev biće upućen i Upravi za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, a planirano je da 0,1% novca iz budžeta bude usmeren na to da se institucije koje se bave kulturom učine dostupne svima.

barijera ilustracija; foto: serdar.hr

Udruženja očekuju od Grada da podrži i inicijativu za formiranje Tima za pristupačnost i da se u što skorijem periodu počne izrada Strategije za pristupačnost koja će biti bazirana na konceptu "Dizajna za sve".

Strategija pristupačnosti trebalo bi da obuhvata period od 2013. do 2020. godine.

Jedan od zahteva je i da u Upravnom odboru Direkcije za izgradnju grada bude jedan od predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom, kako bi mogao da utiče na donošenje odluka.

- Uključivanjem odoba sa invaliditetom u rad Direkcije povećaće se i učešće građana u procesu odlučivanja. Ovo je jedna od najugoženijih grupa i želimo da im omogućimo da žive u svom gradu - rekao je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

Predstavnici udruženja kažu da u nekim delovima grada, zbog neasfaltiranih ulica, žive ljudi koji godinama ili čak ceo svoj život nisu napustili kuću i dvorište.

- Najvažnije je da osvestimo ljude da ovaj poblem postoji. Diskriminacija osoba sa invaliditetom nije samo neko činjenje, već u ovom slučaju i nečinjenje. Zato bi svi trebali da se angažujemo i učinimo im ulice i institucije ovog grada dostupne - dodao je Đorđervić.

On je objasnio da je postojanje fizičkih, arhitektonskih barijera u javnim institucijama sistemska diskriminacija koja godinama postoji.

Razočarani odzivom stranaka

U Odboru za ljudska prava kažu da su svim strankama poslali poziv da dođu na sastanak, ali da su se odazvali samo predstavnici LDP-a i DSS-a.

- Zahvalni smo što su i oni došli i očekujemo da, nakon što su čuli koji su problemi osoba sa invaliditetom, da će pružiti podršku. Ali, poražavajuća činjenica je da od toliko stranaka i odborničkih grupa dođu samo dve - rekao Đorđević.

barijera ilustracija; foto: h-alter.org

Članovi udruženja koja su prisustvovala sastanku kažu da očekuju da će nova gradska vlast imati više sluha za njihove potrebe i da će konačno neki problemi biti rešeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: