Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 11. 3. 2016.

| Društvo

Inspekcija: Funkcioneri u Nišu godinama nezakonito primali plate

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
opstina
Zapošljavali se za stalno iako je nezakonito; foto: JV arhiva

Upravna inspekcija utvrdila je da su rešenja Administartivnog odbora o stalnom radnom odnosu predsednika odbora i komisija niške Skupštine nezakonita i naložila njihovo ukidanje. Godišnje iz budžeta za plate trošeno više od 10 miliona dinara.

Od 2002. godine Administrativni odbor na osnovu Statuta Grada Niša odlučuje o zapošljavanju predsednika komisija i odbora, takozvanih radnih tela u niškom parlamentu za stalno.

Pojedine komisije i odbori, kojih u Nišu trenutno ima 10, godišnje se ne sastanu ni 3 puta, ali zato predsednici redovno primaju plate koje su samo u poslednjem sazivu bile oko 70.000 dinara bez poreza i doprinosa.

Međutim, poslednji nalaz Upravne inspekcije pokazuje da je više od 100 miliona dinara, koliko je otprilike potrošeno za plate od 2002. na ovamo, isplaćeno nezakonito.

deo-nalaza Deo nalaza upravne inspektorkeInspektorka u svom nalazu piše da su zapravo odluke i rešenja Administartivnog odbora nezakonita, jer Zakonom o lokalnoj samoupravi nije dozvoljeno da i predsednici u skupštinskim telima kao što su odbori i komisije budu stalno zaposleni.

Zakon ne ostavlja pravo, odnosno mogućnost organima jedinica lokalnih samouprava da Statutom ili nekim drugim pravnim aktom proširuju krug pravnih lica koja su na stalnom radu u Skupštini opštine ili Skupštini Grada - piše u nalazu inspektorke.

Stoga je ona naložila i predsedniku Skupštine Grada Miletu Iliću da preko Odbora za administrativna pitanja ukine stalni radni angažman u parlamentu predsednicima pomenutog Odbora, kao i Odbora za mandatno-imunitetska pitanja, Odboru za imenovanja i svim gradskim komisijama.


I DRI kaže da je sporno zapošljavanje nezakonito

Državni revizori u svom dopisu “Južnim vestima” ponavljaju ono što je zaključila i inspektorka, a to je da Zakon o lokalnoj samoupravi ne dozvoljava predsednicima komisija i odbora da budu stalno zaposleni.

Oni idu i korak dalje i pozivaju se i na odluku Ustavnog suda iz 2010. godine u kojoj piše da Zakon o lokalnoj samoupravi izričito mora da se poštuje, kao i da Statutom Grada to ne sme da se menja.

U odluci se navodi da je Zakon o lokalnoj samoupravi izričito odredio krug funkcionera koji moraju biti ili koji imaju mogućnost da budu na stalnom radu u opštini i među tim licima nisu predsednici radnih tela - piše DRI.

Podsetimo, ovaj problem je dospeo u javnost kada je pre oko mesec dana aktuelni predsednik Administrativnog odbora Predrag Jelenković sam sebi potpisao rešenje o stalnom zaposlenju u parlamentu, a na to negodovao zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.


Jelenković: Žalili smo se, nalaz je nezakonit

Predsednik Administrativnog odbora niškog parlamenta nije sproveo naloge inspektorke i predsednika parlamenta, jer je već podneo žalbu na sam nalaz Upravne inspekcije koji je njemu dostavljen.

Jelenković kaže da se inspektorka u svom radu nije pridržavala Zakona o Upravnoj inspekciji i to tako što nije osporila opšti akt tj. Statut Grada koji u Članu 49, kako tvrdi, dozvoljava zapošljavanje predsednika komisija i odbora za stalno, već osporava rešenja o njihovom stalnom radnom odnosu koja je usvojio Odbor.

Takvim postupanjem je direktno prekršen Član 35. Zakona o upravnoj inspekciji, a Član 49. Statuta Grada jasno kaže "predsednik stalnog radnog tela, može biti na stalnom radu u Skupštini Grada". Ako je na Statut 2008. godine data saglasnost od istog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kako je moguće da to sada nije u redu? - pita Jelenković.

On dodaje i da postoji nelogičnost u datumiranju. Naime, njemu je nalaz stigao sa datumom 18. februar, a iako ima 3 dana za žalbu, nalog za raskidanje rešenja o stalnom radu predsednika komisija i odbora, predsedniku Skupštine Grada stigao je već 19. februara.

Iz toga se može zaključiti da je cela priča inspekcijskog nadzora tendenciozna i ujdurma, posebno ako se ima u vidu da je ranijih godina sve bilo u redu - kaže Jelenković.

nalog Nalog predsedniku Skupštine da ukine rešenjaIstiče da tendencioznost verovatno dolazi “u duhu predizborne kampanje” i naglašava da bi u svakom slučaju trebalo menjati Statut Grada kako ovakvih nelogičnosti ne bi bilo. Kaže i da je još marta 2015. godine zatražio mišljenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o uređivanju pravilnika kojima se regulišu plate, ali i radni odnos lica koja bira i postavlja Skupština Grada.

Do dana današnjeg nismo dobili odgovor, već smo dobili inspekciju - kaže Jelenković.

Inspektorka Upravne inspekcije Gordana Toković, koja je kontrolisala sporna rešenja i dala naloge za njihovo ukidanje, već nekoliko dana ne odgovara na pitanja novinara “Južnih vesti”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    14:36 // 14. 3. 2016.

    Pa nek policija uhapsi nekog onda. Od kako imaju novog načelnika ništa ne rade. Kao da su osakaćeni.

  • Dosta je bilo - Niš

    13:08 // 12. 3. 2016.

    Zato je došlo vreme da se politikom bavimo MI obični ljudi, građani ovog grada koji umeju i nešto drugo da rade i novac iz politike im ne treba.

  • Ricardo

    09:36 // 12. 3. 2016.

    Zato su kafane pune pre podne iz GRADSKE KUĆE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: