Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 16. 3. 2015.

| Društvo

Iseljenje iz "Planinarskog" naloženo zbog kafića

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dom planinara
Dom planinara koristi 6 niških planinarskih klubova (foto: PD "Železničar")

Posle 55 godina niški planinarski klubovi možda će ostati bez Planinarskog doma u Tvrđavi, a Nišlije bez omiljene letnje bašte jer gradska uprava Planinarskom savezu ne želi da produži ugovor o zakupu zbog "nepoštovanja ugovora".

Anketa

Kako su objasnili u Odseku za poslovni prostor Uprave za imovinu, problem je nastao nakon što je turistička inspekcija utvrdila da je "objekat korišćen za bavljenje ugostiteljskom delatnošću", čime je prekršen ugovor.

Pokrenuli smo postupak zbog nepoštovanja tih ugovornih obaveza. Kada vrate ovo, razmatraćemo da im se da deo od 40 kvadrata na spratu, ali moći će da ga koriste samo za aktivnosti, ali ne i za privrednu delatnost - kažu u Upravi za imovinu.

Planinarski dom Jedna od omiljenih letnjih bašti u Nišu (foto: niskatvrdjava.com)Dodaju da je Planinarski savez Niša sve svoje obaveze izmirivao uredno i na vreme, ali da je zakup prostora, kao sportska organizacija, plaćao po beneficiranoj ceni od 75,07 dinara. Puna cena kvadratnog metra za zakup objekta za ugostiteljsvo u martu iznosi 828 dinara.

Ponudili smo im opciju da plaćaju tu punu cenu ukoliko žele da nastave da se bave ugostiteljstvom. Rekli su da nisu finansijski sposobni - kažu u Upravi za imovinu.

Predsednik Planinarskog saveza Niša Slobodan Gejo kaže da se nada da će naći rešenje da objekat, koji su planinari sami gradili, ostane klubovima.

Sve je na klackalici. Još su dogovori u toku. Tražimo rešenje, nadam se da ćemo uspeti - kaže Gejo.

Predstavnici niških planinarskih klubova kažu da je prihod od kafića bio neophodan za pokrivanje troškova, održavanje zgrade i plaćanje računa. Da bi troškove sveli na minimum, u zgradi su nedavno isključili grejanje, vodu, kažu da će uskoro i struju.

Ugovor je istekao u junu prošle godine i ne daju mogućnost produženja. Obavestili su nas da treba da napustimo prostorije. Nismo to učinili i sada je postupak pred sudom. Kako da napustimo kad su planinari ovaj objekat 1959. godine i sagradili? Osamdesetih im je obećano da nikad neće biti iseljeni, ali vremena su se promenila - kaže Rade Nikčević, predsednik PK "Železničar".


"Aktuelnim vlastima ne trebaju planinari"

Planinari traže od Grada da u vezi sa odlukom o iseljenju u obzir uzme i značaj koji njihovi klubovi imaju za zajednicu, ali i to da gradskim budžetom nikako nisu "sagledani". Ističu da zahvaljujući njihovom angažovanju Niš postaje centar planinarstva u Srbiji u kom na tradicionalnim akcijama okuplja više hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva.

Nešto što je decenijama funkcionisalo i preživelo razne vlasti počev od komunističkih, preko "dosovskih" i raznih demokratskih, ovu vlast, izgleda, neće da preživi. U opštoj trci za novcem, sve što je pošteno i čisto, zasnovano na entuzijazmu i amaterizmu, nije dobrodošlo i ne može da opstane. Iz ugla aktuelnih vlasti, ovom gradu ne treba masovni sport i rekreacija, ne trebaju mu planinari - pišu planinari na društvenim mrežama.

Planinarski savez Niša osnovan je 1951. godine, a 8 godina kasnije planinari su sagradili Planinarski dom i nakon toga ga više puta dograđivali i obnavljali.

To je mesto gde sastanke održava, nove članove okuplja i akcije i pohode dogovara 6 niških planinarskih klubova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anita Mandic

    11:07 // 29. 10. 2020.

    Sve i da ostane Planinarski tu gde i jeste,imace ozbiljan zadatak da bastu uredi kako dolikuje bastama koje su u prirodi.
    Jednom sam sela u basti Planinarskog i kada sam videla onoliku koncentraciju prasine,rekoh sebi...nikada vise.Nedopustivo.

  • Oscar Pitagor

    12:42 // 17. 3. 2015.

    Да ли је исти однос власти и према верским објектима који су инсталирани на сваком зеленом простору града?

    Истина ја тамо ретко залазим али колико сам чуо и ту се ваља нека привредна делатност!

    • lepa

      19:59 // 20. 3. 2015.

      Verski objekti, koji su sad na skoro svakoj zelenoj površini su izgrađeni iz budžeta grada, a ne od crkvenh para. Za to ima a za lekare posao nema

  • dabeda

    12:17 // 17. 3. 2015.

    Ja tamo planinara video nisam.

    • AbeJasam

      21:01 // 18. 3. 2015.

      A jesi li ti u zivotu video planinara? Ili komentarises samo da bi nesto rek'o?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: