Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 27. 8. 2015.

| Društvo

“Izbeglice će pristizati najmanje još pet godina”

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-Presevo
Država mora da kontroliše migraciju; foto: B92

Iako ih možda neće biti u ovolikom broju, izbeglice iz Sirije, Iraka i drugih zemalja će u Srbiju stizati još najmanje pet godina, smatra direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

Od početka godine je azil, prema podacima Centra, tražilo oko 100.000 ljudi, što je 6 puta više nego tokom cele prošle godine.

Poslednjih meseci, naime, izbeglice dolaze u talasima od po nekoliko hiljada, pa je tako samo u toku jedne noći na jug Srbije ušlo oko 7.000 ljudi, nakon što je Makedonija otvorila granicu.

Prema podacima ovog centra, sa interkontinentalnim migracijama ćemo se suočavati još najmanje pet godina. 

Ne možemo da ignorišemo problem jer ove ljude ne možemo da oteramo niti zaustavimo, oni nastavljaju da dolaze. Moramo zato da ih usmerimo na institucije, da ih registrujemo i da im damo izbegličke isprave sa fotografijom kako bi mogli da ostvaruju svoja prava, podižu novac, ali i da mogu da odgovaraju za eventualne prekršaje i krivična dela - kaže Đurović.

490x370-800x600-Presevo-izbeglice U kampu na Miratovačkom polju ima nekoliko hiljada izbeglica; foto: B92Država, kako objašnjava, trenutno nema kapaciteta da ih sve smesti, ali situaciju olakšava to što mnoge izbeglice imaju novca. Kaže, prodali su sve, i ovde troše velike pare pre svega na hranu i smeštaj.

Mnogo mali broj ostane u prihvatnim centrima. Državu to košta 8 evra dnevno po mestu, a izbeglice troše 50 evra dnevno. Zašto bi plaćali smeštaj u hostelima na crno, ako mogu da plaćaju centrima gde će biti sigurni i registrovani. Država dakle mora da preuzme kontrolu nad migracijom i pobrine se za bezbednost i zdravlje izbeglica, ali i svih ostalih - kaže on.

Nije toliki problem, prema njegovim rečima, njihov prolazak kroz zemlju, jer se oni trenutno ne zadržavaju duže ovde. Problem će nastati ukoliko se budu zadržavali, jer se postavlja pitanje kako će javnost gledati na to i kako će ih duže vreme tolerisati.


Zašto masovno dolaze poslednjih meseci?

Iako nemiri u Iraku, Avganistanu i Siriji traju već godinama, Đurović objašnjava da poslednjih meseci izbeglice dolaze u većem broju nego ranije iz nekoliko razloga, pre svega zato što su Turska i Grčka prestale da ih kontrolišu i puštaju ih da se slobodno prelaze njihove teritorije.

Turska je primila 2 miliona izbeglica, tako da sada ravnodušno gledaju na njih, ne zadržavaju ih i ne kontrolišu jer ne žele da na njih padne ceo teret migracije. Ranije su ih zadržavali jer su koliko-toliko sprečavali krijumčarenje ljudi, pošto se ove migracije odvijaju upravo uz asistenciju krijumčara, koji ih instruiraju i prevoze - objašnjava Đurović.

Atina-2 Radoš Đurović; foto: mc.rsI Grcima, pritisnutim sopstvenim problemima, kontrola granice, kaže, nije na prvom mestu, pa im oni čak i organizuju prevoz od ostrva do makedonske granice.

Osim toga, dodaje, u Siriji vlada sve veće nasilje, radikalni ISIS zauzima sve veću teritoriju a nema hrane ni vode, ali migracije dodatno ubrzava i informacija da će se podići zid sa Mađarskom zbog čega oni žure da pređu granicu. 


Makedonija i Mađarska krše međunarodne konvencije

Naš sagovornik dodaje i da, prema Konvenciji UN o statusu izbeglica, izbeglički status automatski dobija svako kome je ugrožen život, tako da samim tim stiču pravo da ne smeju da budu izbačeni iz neke zemlje, ali dobijaju pravo na zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć i osnovna ljudska prava.

Svaka država ima prava i treba da kontoliše svoju granicu, ali ukoliko dođu izbeglice, moraš da im omogućiš da uđu u zemlju i zatraže azil. To što se dešavalo u Makedoniji i to što Mađari podižu zid, to je kršenje evropskih propisa, šengenskog sporazuma, Konvencije o statusu izbeglica - kaže Đurović.

Izbeglicama, kaže, ostaje da pokreću sporove pred Evropskim sudom za ljudska prava protiv država koje im nisu dozvolile da uđu zbog čega im je život bio ugrožen.

Međutim, kako objašnjava, to je teško izvodljivo, s obzirom na to da se izbeglice ne zadržavaju dovoljno dugo na nekoj teritoriji da bi imali vremena za tako nešto, tako da se dosta toga svodi na međunarodnu osudu jer ne postoji način da se ove zemlje konkretno sankcionišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka Djordjevic

    14:02 // 28. 8. 2015.

    Dobar dan,
    Hteo sam nesto da napisem. Izvinite za pravopis. Uvek treba biti dobar covek,treba pomoci ljudima. Nego dobro. Malo ima ljudi koji misle o svojoj okolini. Treba uvesti reciklazu 100 posto i velike kazne. Postovanje je velika osobina. Mesto u kantu,pored kante. Nije dobro,treba razmisliti. Ovo je osnovna kultura. Bogatstvo je lep zivot.

  • Johny

    10:22 // 28. 8. 2015.

    Svaka cast Vucicu za samo.....

  • buca

    08:19 // 28. 8. 2015.

    Šta je tu Đuroović novo rekao? Nemože 5-6 miliona migranata stići za 12 meseci. Druga stvar,destabilizacija regiona se radi dugotrajno (davljenje evrope kao što zmija davi žabu).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: