Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 21. 4. 2015.

| Društvo

Izložba fotografija “Sačuvajmo čudesna stvorenja”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
crvena lista
Grupe niških đaka već su posetile izložbu; foto: Biološko društvo

Insekt tiski cvet, orao krstaš, velika droplja i banatski božur samo su neke od ugroženih vrsta sa globalne IUCN "crvene liste" koje će biti predstavljene na izložbi od srede 22. aprila 14 sati u Regionalnom centru u Nišu.

Posetioci ove izložbe forografija imaće priliku da saznaju zanimljivosti o čudesnim vrstama koje moramo da sačuvamo.

crvena-lista3

Da li znate da je 25 odsto svih sisara na svetu ugroženo, kao i da su 32 vrste klasifikovane kao iščezle u divljini? Da li znate da u Srbiji živi preko 70 odsto faune ptica Evrope i da je dabar jedno vreme bio nestao iz Srbije? - pitaju organizatori izložbe.

Najveća životinja na IUCN "crvenoj listi" je plavi kit, sve tri vrste kornjača koje žive u Srbiji su procenjene kao ugrožene, a naša zemlja je jedina evropska zemlja u kojoj žive pripadnici tri populacije mrkih medveda.

crvena-lista2 Tiski cvetOtvaranje izložbe pratiće i predavanje eksperata iz oblasti zaštite životne sredine o "crvenim listama" ugroženih vrsta na Zemlji.

Izložba se organizuje povodom Dana planete 22. aprila, a posvećena je i proslavi 50. godina postojanja IUCN "crvenih listi".

Postavka će biti otvorena do 25. aprila, a kako kažu organizatori, prethodno najavljenim grupama iz škola može se obezbediti "vodič kroz izložbu". Kontakt za najavu grupne posete može naći na sajtu Regionalnog centra Niš.

Organizatoori izložbe su biološko društvo „Dr Sava Petrović“, Zavod za zaštitu prirode Srbije, IUCN (Svetska asocijacija za zaštitu prirode) i Regionalni centar.

Ulaz u Regionalni centar (Pariske komune bb) je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubitelj prirode

    05:06 // 22. 4. 2015.

    Kako to objasniti lovcima koji redovno organizuju lov na vuka, sakala, risa itd. da bi zastitili, kako oni kazu, "plemenitu divljac"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: