Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 28. 9. 2016.

| Društvo

Izmena Statuta Niša zapela oko načina izbora direktora?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
statut
Da li će Statut Grada biti izmenjen?

Način izbora direktora javnih preduzeća navodno je doveo u pitanje i izmenu niškog Statuta i u komisiji koja na tome radi stvorio dve suprotne strane. Član komisije Ljubiša Janić kaže da se od izmena ne odustaje.  

Naime, prema pisanju "Politike" problem je nastao kod ideje da se izbor direktora javnih preduzeća prebaci u nadležnost Gradskog veća i da ne bude više u ingerenciji Skupštine Grada.

Tu inicijativu je ranije pokrenuo donedavni gradonačelnik Niša Zoran Perišić, a iako mu je tada davao podršku, tadašnji predsednik a sada zamenik predsednika Skupštine Mile Ilić, sada kaže da bi takva izmena bila protivzakonita.

Ako bi ovaj predlog bio usvojen, došlo bi do razvlašćenja gradske Skupštine po ključnim pitanjima, ali i koncentracije značajnih ovlašćenja lokalne samouprave u izvršnoj vlasti. To nije rešenje u Zakonu o lokalnoj samoupravi, niti može biti tendencija u budućim promenama - rekao je Ilić za Politiku.

Navodno, kako piše ovaj list, na jednom od sastanaka komisije, čiji je član i Perišić, predlog za ovu promenu nije prošao, a od njega su odustali “i mnogi članovi komisije iz reda inicijatora i predlagača”.


Zapelo možda, ali se ne odustaje od izmena Statuta

janic Janić kaže da će se od izmene ne odustaje i da će se više znati za 2 nedelje; foto: JV arhivaMeđutim, načelnik gradske Uprave za imovinu i član Komisije za izmene Statuta Ljubiša Janić kaže da niti se odustalo od izmene Statuta, niti od ideje da se izmeni način izbora direktora. Pojašnjava da će "sve da se uradi u skladu sa zakonom".

Postoje različite opcije, ali uradiće se ono što zakon može da podnese. Neće da se ide u proceduru koja bi mogla da pravi problem. Postoje zakoni i odredbe koje moramo da poštujem i Statut kao najviši akt Grada mora da bude u saglasnosti za zakonom. Videćemo do kraja kako će biti - rekao je Janić.

On kaže da je sve još u radnoj verziji, da se razgovara sa svima i da se radi na nacrtu izmenjenog Stauta.

To nije propalo i nema razloga da propadne. Komisija radi i ne vidim nijedan razlog da ne završimo posao i predložimo izmene Statuta - rekao je Janić.

Dodaje i da, kada bude završen, ni nacrt izmenjenog Statuta nije konačna verzija, jer sve to mora da prođe javnu raspravu, Gradsko veće i Skupštinu Grada.

Tek onda postaje zvaničan gradski akt.

Podsetimo, aktuelni Statut usvojen je 2008. godine, a o njegovoj izmeni priča se od kraja 2014. godine. Pored ideje da veće ingerencije nad izborom direktora ima Gradsko veće, govorilo se i o reorganizaciji gradskih uprava i "usklađivanju sa aktuelnim zakonima". Sve što je započelo Gradsko veće koje je predvodio Zoran Perišić, nastavilo je i novo Veće sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • blackburn

    19:03 // 28. 9. 2016.

    Zamajavanje naroda traje!Nastavlja se nebriga za narod,poboljsanje standarda,uzdizanje Nisa na mesto koje mu pripada,sredjivanje komunalnog sistema,zaposljavanje,briga o devastiranim ulicama i ostaloj infrastrukturi,propalom sportu,Niskoj Banji,nestaloj sa mape turizma...

  • gradonačelnika

    11:02 // 28. 9. 2016.

    treba da biramo na neposrednim izborima, a on treba da ima odrešene ruke u izboru saradnika. Ovako, javna preduzeća koja mogu i moraju da budu profitabilna su gubitaši zahvaljujući podobnim stranačkim postavljenicima i stalnozaposlenim alavcima.

    • djole

      13:06 // 28. 9. 2016.

      Slazem se,ali zasto ne menjate direktore koji su losi,u vd stanju vam direktori godinama nesposobni sa aferama,strasno.

  • Limun Žut

    10:15 // 28. 9. 2016.

    Daleko ste vi dogurali, naprednjaci, kad ni sopstvenim odbornicima ne verujete!
    A da predložite Statut u koje će o svemu odlučivati samo Vučić, je li vam to sledeći korak?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: