Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 24. 7. 2015.

| Društvo

Izviđači s juga spremni na put u Japan

Autor:S. J, I. M.Izvor:Južne vesti
japan2015.jpg
"Džembori" nazivaju "izviđačkom Olipijadom" jer se održava na svake 4 godine

Na "Džembori", najveću izviđačku aktivnost Svetskog skautskog pokreta koja se ove godine od 28. jula do 8. avgusta održava u Kirara-hami u Japanu, iz Srbije će otići više od 50 izviđača, među kojima je desetak učesnika iz Niša i osam iz Vranja.

Oni će se na događaju koji se održava na svake 4 godine pridružiti grupi od preko 30.000 izviđača i 8.000 volontera iz 160 država i ostvariti svoj skautski san.

To je jedna od stvari o kojoj svaki izviđač mašta, da se nađe među desetinama hiljada sličnih, da se druže, pevaju, uživaju - kaže izviđač Andrija Radičković iz Niša.

Japan Izviđači oduševljeni što će otputovati na drugi kraj sveta; izvor: maps.google.comTo što će otputovati skoro 9.000 kilometara daleko našim skautima još deluje nestvarno.

Još nisam svesna da idem u Japan, zapravo, još nemam predstavu da je to na drugom kraju sveta. Tamo očekujem more ljudi, puno zanimljivih doživljaja i na kraju da odande ponesem mnogo uspomena u šta uopšte ne sumnjam. Srećna sam i jedva čekam da krenemo - kaže Nišlijka Anđela Mirković.

Iz Vranja će na ovaj put noćas poći 8 izviđača uzrasta od 14 do 18 godina.

Na nacionalnom danu predstavićemo slavske običaje u Srba i naši izviđači su raspoložni i jedva čekaju druženje u Japanu - kaže Jovan Kocevski iz vranjskog OI "Zavičaj 1093".

izvidjaci Vranjski izviđači spremni za put

Srpski učesnici smotre, među kojima su mladi izviđači od 14 do 18 godina, volonteri stariji od 19 godina, vodnici i koordinatori, u Japanu će u svom skautskom paviljonu promovisati turističke potencijale Srbije, kuvati srpska jela, pokazati kako se slavi slava, piše ćirilicom, igra kolo i kako izgleda srpska narodna nošnja.

Tokom 12 dana učesnici će imati prilike da se upoznaju sa prirodom i kulturom Japana, učestvuju u programu širenja mira tokom posete Hirošimi, aktivnostima na vodi, kao i da saznaju o najnovijim naučnim i tehničkim dostignućima, učestvuju u debatama i saznaju više o mnogim problemima globalnog sveta - kažu u Savezu izviđača Srbije.

Svetska izviđačka smotra "Džembori" svaki put se održava na drugom kontinentu. Ove godine kontinent domaćin je Azija, a zemlja Japan. Pre četiri godine, kontinent domaćin bila je Evropa, a zemlja Švedska, dok će naredni "Džembori" biti organizovan u Severnoj Americi, a države domaćini tada će biti Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Izviđač

    13:06 // 12. 8. 2015.

    Nije bilo 10 izviđača nego 85 u tom vozu, ja sam jedan od njih. Među tih 85 bilo je i dece. A što se prtljaga tiče nismo mi krivi što u vozu nema mesto namenjeno za prtljag pa su putnici primorani da ga drže na sedištu

  • Nislija

    12:04 // 27. 7. 2015.

    Samo napred, lep provod i sve najbolje svim ucesnicima....

  • Promašena generacija

    16:36 // 25. 7. 2015.

    Koj be Japan Vi niste normalni.Skoro u vozu za Dimitrovgrad pošli izviđači samo što dragstor nisu poneli.U vozu njih desetak svi se skupili na jedno mesto da se ne izgube,jedna devojka stavila njen kofer na moj...Svi uzeli mobilni u ruke i zevaju,ma haos.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: