Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 30. 5. 2016.

| Društvo

Javne česme u Nišu još ne rade zbog 30.000 dinara?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
900x0-cesmaoravni
Nema vode; foto: JV arhiva

15 česama u centru Niša još nije u funkciji, jer Opština Medijana, kako kaže direktor Vodovoda Dejan Andrejević, nije platila kontrolu vode u ukupnoj sumi od oko 30.000 dinara. Najavljuje da će to učiniti Vodovod, a u Medijani kažu da oni nemaju pravo da plaćaju analize.

Analiza bakteriološko-hemijske ispravnosti vode, kako kaže Andrejević, po česmi košta oko 2.000 dinara. Pošto Medijana brine o česmama na svojoj teritoriji, Opština je to trebalo i da finansira. Međutim, oni to nisu uradili i vode, i pored visokih temperatura, na javnim česmama još nema.

Mi ćemo za sve javne česme odraditi kontrolu, ali da 15 česama ne radi zbog 30.000 dinara koje Opština Meidjana nije predvidela svijim programom? Tu se javlja i drugi problem, šta ako se tokom rada nešto desi na nekoj do česama? Šta ako Institut za javno zdravlje traži povremene analize? To može onda da košta i nekoliko miliona dinara - kaže Andrejević.

900x0-cesmapuz Nema vode ni za najmlađe; foto: JV arhivaU Medijani nisu komentarisali ove navode direktora, jer je predsednik Opštine Medijana Zoran Stojanović na putu, ali u zvaničnom saopštenju piše da oni ne smeju da plaćaju analize Instituta.

U skladu sa zakonskom regulativom i preporukom Državne revizorske institucije, Gradska opština Medijana nema pravo da plaća posebne analize bakteriološko-hemijske ispravnosti vode. Sve javne česme na teritoriji GO Medijana priključene su na gradsku vodovodnu mrežu, pa je samim tim isporučilac vode JKP “Naisus“ u obavezi da garantuje njenu ispravnost - kažu u Medijani.

Međutim, Andrejević kaže da je tu, kao i ranijih godina, najveći problem titulara i da bi, kako bi se predupredili ovakvi i slični problemi, to trebalo rešiti što pre.

Mi garantujemo da smo do česama doveli zdravu pijaću vodu. O vlasništvu istih, ako budu poverene nama, staraćemo se mi, dokle god su poverne nekom drugom… Mi ne možemo ući u nečije dvorište i upravljati tuđom imovinom. Sada smo odlučili samo da prihvatimo troškove analize za puštanje česama u rad - kaže Andrejević.

Vodovod nije naplatio, kako kaže direktor, ni pripremne radove, a voda će biti puštena i pored dugovanja Opštine Medijana. On kaže da je Opština već utužena za stari dug od oko 9,8 miliona dinara, a da je novi dug 7,1 milion dinara. Ostale 4 opštine za vodu utrošenu na javnim česmama duguju ukupno tek nešto više od milion dinara.

Sa druge strane, u Opštini kažu da račune za vodu koja se utroši na javnim česmama plaćaju redovno.


Prve česme u funkciji za vikend

IMG-3536 Česma naTrgu 14. oktobar - najavljuju da će proraditi tokom vikenda; foto: JV arhivaČesme na Trga kralja MIlana, u Trebinjskoj, u Parku Svetog Save, kod Kalče i na Trgu 14. oktobar trebalo bi da prorade već u petak ili subotu, jer je Institutu za javno zdravlje, kako kaže Andrejević, već naručena analiza za njih.

I ostalih 10 česama na teritoriji Medijane će u najkraćem roku, tvrdi direktor, biti testirano i pušteno u rad.

Pored pomenutih 15, na teritoriji ostalih opština ima još 5 česama, ali opštine se još nisu obratile Vodovodu sa zahtevom da ih puste u rad. Andrejević kaže da će i za njih, kada se jave, biti primenjeni isti aršini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tina

    11:32 // 31. 5. 2016.

    Sram vas bilo.U cairu ne radi ni cesma na puzu a ne radi ni toalet.I gde ce onoliko deca da piju vodu ili da odu u wc.Bitno je da su lopovi postavili automat za vodu i kafu,pa kome se pripije voda,mora da je kupi,a flasica kosta 50 dinara.SRAMOTA ZA GRAD.Bezite ljudi sto dalje iz ove zemlje propale.

  • Zoran

    01:24 // 31. 5. 2016.

    Ne razumem kakve analize vode treba izvrsiti ako su sve cesme povezane na gradsku vodovodnu mrezu. Naravno da Vodovod garantuje isporuku vode za pice po pravilniku. Mozda misle da treba da rade analize vode u svakoj kuci ili stanu.

  • Jazz

    23:27 // 30. 5. 2016.

    Sram da bude i jedne i druge sto se prave ludi!
    Izgoresmo od zege a cesme ko barut suve.
    Ma jok,prepucavajte se jos koji mesec preko ledja ovog napacenog naroda pa ih pustite malo da rade tamo negde pred zimu, jedno nedelju-dve,pa ih opet ugasite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: