Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 2. 5. 2016.

| Društvo

Jedini živi logoraš u Toplici oktobra puni 100 godina

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
stojan.jpg
Uprkos teškom životu i strahotama rata, Stojan je i dalje vitalan i svakodnevno šeta; foto: Lj.M.

Stogodišnjak iz Prokuplja Stojan Stojanović važi za jednog od najstarijih stanovnika topličkog kraja i jedini je živi logoraš iz Drugog svetskog rata u Toplici.

Za svoju dugovečnost kaže da je najvažnija umerenost u svemu, a posebno u piću i hrani. Međutim, uprkos teškom životu i strahotama rata koje je preživeo, Stojan je i dalje vitalan i svakoga dana se može sresti na najpoznatijem prokupačkom šetalištu Hisar gde šeta i prijateljima priča anegdote iz života.

Stojan je kao podoficir vojske Kraljevine Jugoslavije uhapšen kod Niša 1941. godine, odakle je deportovan najpre za Bugarsku, a zatim u logoru 17.B., tri kilometara udaljenom od grada Krems u Austriji. Tu je dočekao i oslobođenje, kada su 9. maja 1945. godine logor oslobodili Amerikanci. 2 Stojan (drugi s desna) kao podoficir Vojske Kraljevine Jugoslavije uhapšen kod Niša 1941. godine; privatna arhiva

Bio je to vojni logor u kome su bili zarobljenici uhapšeni kao vojska Kraljevine Jugoslvije, zatim su u logoru bili vojnici iz Francuske, Poljske, Rusije i drugih zemalja. Moram reći da u logoru nije bilo tenzija, nismo se bojali da će nas streljali i da su se čuvari prema nama ponašali korektno. Jedina primedba bila je na smeštaj i hranu. Oficire i podoficire nisu terali da rade, ali smo, nakon nekog vremena, mi sami tražili jer je bilo lakše, a i imalo je hrane. Radili smo na selu u nemačkim domaćinstvima, kod porodica koje su bile imućnije. Uveče bi nas vraćali u logor – tvrdi vremešni Stojan koji u oktobru puni ravno vek života.

Ističe da je u logoru bilo preko 40. 000 vojnih zarobljenika iz cele Evrope koji su uglavnom služili za prinudni rad u seoskim domaćinstvima.

U selu u kome sam ja radio bilo je nas dvadesetak iz logora – kaže Stojan.

3 Stojan sa prijateljima Prijatelji će u oktobru Stojanu za 100. rođendan spremiti iznenađenje; foto: Lj.M.On se, nakon oslobođenja, vraća u Srbiju, ali kako niko u tadašnjoj vlasti nije želeo da mu izda dozvolu da nije „neprijatelj naroda“, nije mogao da se zaposli u vojsci. Ipak, uspeva da se zaposli u Katastru u Prokuplju gde je i  stekao penziju.

U godinama koje bi svako poželeo, najstariji Prokupčanin je i dalje prilično vitalan, dobro čuje, hoda, a od terapije pije samo lekove za srce, što je, kako kaže, i normalno za njegovu starost.

Stojan se odlično seća svih dogodovština iz svog života i sada, gotovo svakodnevno, to deli sa svojim prijateljima, zaljubljenicima u prirodu koji šetaju na Hisaru.

Uvek sam okružen prijateljima, iako većini mogu da budem otac, a nekima i deda. Svi me poštuju, zapitkuju i žele da čuju detalje iz mog života, naročito one iz mladosti u vreme rata i mog zarobljeništva. Šetam svakog dana, izuzev kada pada jaka kiša ili je veliki sneg, a to je tek nekoliko dana u godini – tvrdi Stojan.

Lazar Obradović (63) jedan je od prijatelja koji šeta sa Stojanom.

Stojan je čovek sa bogatim životnim iskustvom, prevalio je mnogo toga preko svojih leđa i od njega se može štošta naučiti i dobiti koristan životni savet - ističe Lazar.

Kaže i da se dogovorio sa ostalim prijateljima da Stojanu u oktobru za rođendan pripreme iznenađenje tako što će na Hisaru organizovati malu zakusku uz prigodnu muziku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima Milivojevic

    09:38 // 4. 5. 2016.

    Dragi Milace, sa zadovoljstvom procitao preporuceni tekst o zivootu S.Stojanovica. Zelim mu dobro zdravlje i da nastavi dinamiku zivljenja sa svojim Toplicanima, koji inace imaju cime da se ponose sa doprinosom i u Velikom ratu i u Nar. oslobodilackom ratu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: