Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 30. 6. 2015.

| Društvo

Jela iz Temske osvajaju neobičnim ukusom

Autor:Marija PenčićIzvor:Južne vesti
jela iz temske
Jela koja podsećaju na gastronomsku prošlost sela pod podnožjem Stare planine; foto: FB strana Udruženje žena "Temštanke"

Jagnjeća janija, sarme od lipovog lista, suve paprike punjene orasima, pihtije od boba, gulaš od pečuraka i tikva u slatkom vinu neki su od specijaliteta koje su domaćice staroplaninskog sela kraj Pirota davno osmislile, a koji se i dalje spremaju u Temskoj.

pihtije-od-boba Pihtije od boba; foto: FB strana Udruženje žena "Temštanke"Priroda oko ovog mesta koje je u podnožju Stare planine velikodušna, te da su dovitljive domaćice kroz vekove imale mogućnosti da, koristeći plodove, izmaštaju neobična i ukusna jela. 

Umešne i vredne žene iz ovog pirotskog sela već pet godina kao deo udruženja “Temštanke” kuvaju i ukusnim zaboravljenim jelima osvajaju srca turista i sladokusaca širom Srbije. Kažu da su, kada su ostale bez posla u pirotskim fabrikama, odlučile da je vreme da se recepti njihovih baka predstave svetu.

paprike Sušene punjene paprike na zanimljiv način u vreme posta; foto: FB strana Udruženje žena "Temštanke"Jedno od jelo koje osvaja svojom jednostavnošću jesu punjene suve paprike. Kažu Temštanke, recept je lak. Za 20 paprika potrebno je 200 grama praziluka koji treba sitno iscekati i izgnječiti, potom dodati pola kilograma mlevenih oraha, pola kašičice cimeta i malo soli. Ovom smesom napuniti oprane sušene paprike i peći 30 minuta u rerni. 

Ukus je, slažu se oni koji su ih probali, specifičan i osvaja na prvi zalogaj.

Sarme od lobode “hit”

U Temskoj neka gazdinstva primaju goste, za koje žene iz ovog udruženja pripremaju hranu.

Jedna od “Temštanki” Blagojka Lilić kaže da turisti najradije jedu punjene suve paprike, posnu sarmu u vinovom ili lipovom listu, ali da je u poslednje vreme najtraženija sarma od lobode, lisnatog povrća poznatog i kao planinski spanać.  jela iz temske Sarme uvijene u list lipe, vinov list, u jagnjeću skramu...foto: FB strana Udruženje žena "Temštanke"

Sarmom od lobode osvojilo smo prestižnu nagradu na takmičenju u Ljuboviji i prvo mesto u kategoriji etno-trpeza, a bilo je na stotine učesnika. Jedine smo bile sa juga Srbije i privukle smo veliku pažnju svojim jelima - kaže Blagojka.

Goste ovog sela, posetioce i žiri brojnih sajmova na kojima gostuju Temštanke osvajaju trepzom na kojoj nađu i sukane banice, proje, marinirane bukovače i lisičarke, pihtije sa kuvanim jajima, posna janija od tri vrste luka i vurnjak, odnosno hleb sa domaćim kvascem.

Specijalnost i ručni radovi i zimnica

temstanke Udruženo kuvaju, pletu i čuvaju tradiciju; foto: FB strana Udruženje žena "Temštanke"

Misija petnaestak žena iz ovog sela jeste da kuvaju, mese, pletu, dočekuju turiste, ali i da promovišu jela iz svog kraja. Svoje recepte i hranu dele sa svima, a otkrivanjem novih recepata uvek izazovu pažnju i divljenje.

Želimo da sačuvamo od zaborava starinski ručni rad, napravljen od prirodnih materijala i naša autohtona jela. Budućnost sela vidimo u razvoju etno i eko turizma i proizvodnji zdrave hrane - kaže Dušica Đorđević jedna od članica.

Svaka od ovih vrednih žena ima svoje domaćinstvo, bavi se poljoprivredom i stočarstvom. Kažu da im je Udruženje mesto za druženje, opuštanje, ali i šansa da svoje proizvode prodaju turistima. Specijalnost su im staroplaniska jela, kao i ručni radovi, pripremanje zimnice i sokova.

Priznaju, krenule su bojažljivo i sa puno entuzijazma, a sada gostuju na brojnim festivalima i sajmovima, Mesna zajednica im je ustupila prostor gde izlažu svoje ručne radove, ali i primaju goste i služe svoja ukusna jela.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Pirota.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Pirot u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Pirot, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Pirota i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: