Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 30. 5. 2013.

| Društvo

Još jedan udarac na uzbunjivače

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
valentina-krstic.jpg
Valentina Krstić, foto: blic.rs

Na osnovu prijava uzbunjivača Valentine Krstić povodom malverzacija u niškom KPZ tužilaštvo saopštilo da “nema osnova za pokretanje postupka”.

Zbog ovakve odluke tužilaštva Centar za ljudska prava u Nišu i Biro za društvena istraživanja BIRODI zabrinuti su za sudbinu uzbunjivača i dalju borbu protiv korupcije u Srbiji.

- Ako se jedan ozbiljan slučaj, kome je Agencija za borbu protiv korupcije ukazala poverenje davanjem statusa uzbunjivača, o kome su izveštavali gotovo svi mediji u regionu završava na ovaj način, pitamo se šta se dešava sa slučajevima sa kojima javnost nije upoznata? Koliko takvih slučajeva ima? - pitaju se predstavnici ovih organizacija.

Oni kažu da se nameću i brojna pitanja vezana za standarde postupanja tužilaca i sadržaj njihovog rada. Naime, kako objašnjavaju predstavnici ovih organizacija, Valentina Krstić nije pozvana u tužilaštvo ni na jedan razgovor, a njena prijava je odbačena.

od Odluka tužilaštva- Priča o ovom slučaju nije priča o Valentini, već o ambijentu u kome Srbija čeka zakon o uzbunjivačima. Činjenicu da nemamo adekvatan okvir za borbu protiv korupcije potkrepljuju podaci istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, koji kazuju da je u poslednje dve godine 78 % prijava koje se odnose na korupciju odbačeno, iako je 59% njih podnela policija - poručuju iz CLJP-a i BIRODI-ja.

Predstavnici ovih organizacija pojašnjavaju da trenutno u Srbiji ne postoji podzakonski akt na osnovu koga bi bila izvršena ocena rada tužilaca, tako da u ovom trenutku za ocenu rada tužioca koji je doneo ovo rešenje, niko nije nadležan. Kažu da jedino Agencija za borbu protiv korupcije, kao posnosilac krivične prijave, može da se žali direktnom nadredjenom.

Ministar pravde Nikola Selaković za Južne vesti kaže da "ne može da ulazi u pojedinosti predmeta" i da ne zna koji su razlozi za ovakvu odluku tužilaštva.

- Upućujem Vas na Apelaciono tužilaštvo u Nišu od koga biste trebali da tražite informaciju zašto se to tako desilo - rekao je Selaković.

Podsetimo, slučaj je pokrenut avgusta prošle godine, a 1.marta 2013. iako je bila pod zaštitom Agencije za borbu protiv korupcije Valentina Krstić je suspendovana odlukom, sada već bivšeg zamenika upravnika Gordana Božića.

Brzom reakcijom Centra za ljudska prava iz Niša, BIRODI, medija, Agencije, Poverenika za informacije i ombudsmana, a nakon sastanka sa ministrom Nikolom Selakovićem, odlučeno je da se Krstićeva hitno vrati na posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    14:57 // 30. 5. 2013.

    U tužilaštvu sve odbacuju. Hoće li to tužilaštvo da radi nešto ili neće? Da odbacujem svaku prijavu o krađi, malverzaciji, uceni i da primam platu za to mogu i ja. Dobru oni platu primaju, al da rade!

  • Fantom

    12:00 // 30. 5. 2013.

    Mafijaska drzava,
    Znate li koliko je lopina privedeno pravdi u Blacu ?
    NIJEDAN
    Preleteli u SNS

  • zoran

    11:43 // 30. 5. 2013.

    Smeniti neobavestenog ministra.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: