Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 7. 9. 2016.

| Društvo

Još mesec dana do pijaće vode za meštane Garića

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
Vodovod
Stručnjaci Instituta za javno zdravlje rade hiperhlorisanje mreže, rezervoara i cevovoda; foto: Lj. M.

Ako rezultati uzorkovanja vode budu pozitivni, za mesec dana bi, uz saglasnost Sanitarne inspekcije i opštine Prokuplje, mogla da stigne upotrebna dozvola i da sa česama oko 350 domaćinstava u delu naselja Garić poteče zdrava pijaća voda. Na ovo se čekalo 40 godina.  

Da bi i tamo u 21. veku stigla pijaća voda iz gradskog vodovoda, Institut za javno zdravlje u Nišu uradio je hiperhlorisanje postojeće mreže, rezervoarskog prostora i potisnog cevovoda.

Nakon toga sledi ispiranje rezervoara i uzimanje uzorka vode. Ako njegovi rezultati budu pozitivni, dobiće se upotrebna dozvola i zvanično će sa česama ovog dela naselja nakon 4 decenije poteći zdrava pijaća voda.

Ovim će biti rešen dugogodišnji problem i inicijativa naših sugrađana da se reši pitanje vodosnabdevanja u ovom delu grada. Žitelji su do sada koristili svoj privatan vodovod, sa koga je korišćena voda sumnjivog kvaliteta i bez redovne kontrole ispravnosti – rekla je rukovodilac Sektora za vodosnabdevanje u JKP „Hammeum“ Radmila Perić.

Ona podseća da je za izgradnju ove pumpne stanice Opština Prokuplje izdvojila oko 15 miliona dinara i da je potpuno tehnički opremljena, sadrži dve pumpe, glavnu i rezervnu, pojedinačne snage od 18,5 kilovata.

Protočna moć pumpi je 6,1 litar u sekundi, što će omogućiti nesmetano vodosnabdevanje ovog dela Garića.

Nadležni u “Hammeumu” naglašavaju da su pumpe izuzetno jake, tako da je u budućnosti moguće još oko 500 domaćinstava priključiti na ovu pumpnu stanicu, koja je sa glavnim cevovodom povezana novim polietilenskim cevima dužine od 1.350 metara, prečnika 125 mm i mogu da podnesu veoma veliki pritisak. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: