Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 14. 10. 2015.

| Društvo

Južnjaci u telu EU namenjenom lokalnim samoupravama

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dejan i cevtanovic
Nišlija i Leksovčanin o pristupanju u EU; foto: JV arhiva

Odbornik Dejan Jovanović iz Niša i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović deo su Zajedničkog konsultativnog odbora pri Komitetu regiona Evropske unije.

Na prvoj sednici ovog odbora koji čine predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije, Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodina i Komiteta regiona EU, imenovan je sastav ovog tela, a Dejan Jovanović, šef odborničke grupe SNS u niškoj Skupštini, imenovan je za kopredsedavajućeg.

Jovanović će u narednom periodu zajednički rukovoditi odborom sa predstavnikom EU, predsednikom grčke Opštine Marusi Dimitrisom Karogelopulosom.

Integracioni procesi se odvijaju na vrhu i o njima uglavnom mi na lokalu ne znamo ništa i do gradova i opština ne stiže ništa. U ovom odboru se gradovi i opštine iz Srbije, povezuju direktno sa gradovima i opštinama EU. To je telo koje mora da odobrenje na svaki evropksi zakon koji se dotiče života u lokalnoj samoupravi - rekao je Jovanović.

Pored njega, jug predstavlja i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a tu su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović.

Cilj je da mi direktno u razgovorima sa predstavnicima lokalnih vlasti EU integracione procese i pristup EU spustimo na lokalni nivo - kaže Jovanović.

Još jedna prednost učešća u ovakvim telima pri EU je, kako kaže Jovanović, i veliki budžet za projekte koji Komitet regiona ima.

Budžet se pre svega odnosi na zaštiti životne sredine, deponije, pospešivanje malih preduzeća i paušalaca i tu su jaki timovi koji znaju da pruže pravu podršku, pre svega, koja se tiče obuke za pisanje projekata. To bi nama puno značilo, jer znamo da najviše novca iz EU povlače Vojvodina i Beograd - rekao je Jovanović.

Ovo telo se obavezno sastaje dva puta godišnje, a naredni sastanak se očekuje početkom decembra u Briselu. Posle toga je planirano sastajanje u Srbiji, a Jovanović kaže da je on kao kopredsedavajući predložio da to bude Niška Banja. 


Šta je Komitet regiona Evropske unije?

Komitet regiona EU osnovan je Ugovorom iz Mastrihta 1992. godine kao savetodavno telo EU koje čine predstavnici evropskih regiona i lokalnih vlasti.

Postoje dva osnovna razloga stvaranja Komiteta regiona - pošto najveći deo evropskog zakonodavstva, oko 70 % ima neposredan uticaj na regionalnom i lokalnom planu, to je od izuzetne važnosti da građani EU budu uključeni u izgradnju EU i da izabranim vlastima koje su najbliže građanima bude omogućeno da iznesu svoje stavove u postupku pripreme EU zakonodavstva.

Od svog osnivanja 1994. godine, Komitet regiona radi na tome da približe građane EU, a 2009. godine je Lisabonskim ugovorom pojačana prepoznatljivost i priznata uloga Komiteta regiona EU.

Komitet se nalazi u Briselu, a danas ima 353 članova i isto toliko njihovih zamenika iz 28 država članica EU. To su izabrani predstavnici sa lokalnog i regionalnog nivoa - predsednici regiona, gradonačelnici i predsednici opština i drugi izabrani predstavnici regiona i gradova.

Srbija u radu Komiteta učestvuje kao posmatrač, s obzirom na to da nije članica Evropske unije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    02:42 // 15. 10. 2015.

    Ovo su tipicni primer(c)i juga Srbije! Neprskani.

    • CVETKO prvi

      18:34 // 15. 10. 2015.

      @slavko : Ovi nisu s* juga ...
      ovi su s* "Ladu" !

  • shaft

    19:28 // 14. 10. 2015.

    Da nije tuzno-bilo bi smesno!Intelektualci,cutite,pobegli ste u misje rupe.Ima i u takvom SNS-u pametnih ljudi,elokventnih,sa odlicnim prosekom,govore jezike,napr.Vladica Maricic,ali su gurnuti u zapecak!Bruka!

  • jelena

    12:29 // 14. 10. 2015.

    .... Apokalipsa....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: