Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 6. 12. 2016.

| Društvo

Južnjak - prvi portal bez gramatiku

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Južnjak - prvi portal bez gramatiku
Počeo sa radom portal sa južnjačkom gramatikom; foto: portal Južnjak

Sa namerom da govor i mentalitet juga Srbije prikaže realnije od onoga što se može videti u domaćim TV serijama i pokaže da “južnjaci” nisu samo Šojić, Đoša i Tika, već da su to velikani poput Bore Stankovića, Branka Miljkovića, Duška Radovića, Dejana Stojiljkovića i mnogo drugih, nedavno je pokrenut portal na južnjačkom dijalektu.

Ovo je prvi portal koji ne poštuje zvaničnu gramatiku, a kako za Južne vesti kaže njegov pokretač, bloger Stefan Ilić, poenta je da se promoviše dijalekt ovog kraja bez ustručavanja i stereotipa.

Ko što i malo dete u Srbiju zna da se na jug priča dosta drugačije negoli na Dnevnik 2 i da se južnjaci smatraju za „nepismeni“, za „prosti“. Doduše, u svo to omalovažavanje zdušno su pomogle pojedine naše serije i Siniša Pavić, jer su iskarikirale naš naglasak i direktno ga vezale za loše osobine od likovi iz te serije, kao što su mahom alavost, nepismenost, pokvarenost, pa i tupost.

Na portalu se mogu naći razne teme, od vesti, vremenske prognoze i horoskopa, preko servisnih informacija pa do preporuka kuda otputovati. Izostaće, međutim, one negativne teme, dok svoje mesto na portalu neće naći ni hronika.

Na “Južnjaku” će se, kako kaže njegov pokretač, negovati svi dijalekti sa juga zemlje, od vranjskog pa sve do pirotskog.

Portal će se trudi da očuva i neguje ovaj naš govor, iako nije vrzan ko kuče samo za jedan dijalekt, npr. vranjanski, lužnički, niški, nego je to mešavina od svi nji, neki malko više, neki možda manje, kako se zapati – objašnjava na svom portalu Ilić.

Iako nema svoju redakciju, “Južnjak” je otvoren za nove članove, pa oni koji žele da se bave novinarstvom na jedan laganiji i zabavniji način, mogu da se oprobaju u pisanju, ali isključivo na “južnjačkom”. Tu je i blog na kome svako ko je kreativan može da napiše koju reč.

Će se trudimo iz petne žile, da oraspoložimo svakog koji se ukači na ovaj sajt, da ovde preovlađuje jedna pozitivna i meraklijska atmosfera, kakva je inače naša južnjačka – kaže Ilić.

Popularnost ovakvih portala koji na šaljiv način ukazuje na razne probleme sve je veća, pa je i “Južnjak” već u samom startu naišao na pozitivne kritike i kako sam urednik kaže, dobro je prihvaćen kako među kolegama tako i među publikom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • kole radosavljevic

    11:04 // 30. 1. 2017.

    naprotiv.sinisa pavic je bas afirmisao jugoistok srbije.nigde on nije ismejavao taj akcenat

  • Danijela Belic

    18:16 // 7. 12. 2016.

    Bilo bi dobro da uključite malo i novopazarski (pazarski) u priču, pošto je vrlo specifičan i bogat dijalekat, a i jug je. Pozdrav i puno sreće!

    • Milan Stojadinovic

      10:18 // 4. 4. 2018.

      ce mora sami da si naprave

  • Prof

    18:03 // 7. 12. 2016.

    Imam puno godina ,od rođenja sam u Nisu i ne govorim "niski".Veliki sam pobornik očuvanja govora južne Srbije.Uzivam da slušam novinara Ćosića sa niskim dijalektom.Mislim da tekstovi koje pisete treba da čuvaju taj dijalekt ali da sadržaj ne bude primitivan.To će se najbolje očuvati kroz kratke price.Zelim vam mnogo uspeha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: