Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 29. 12. 2015.

| Društvo

Kako razgovor sa lekarom Hitne može spasiti nečiji život? (video)

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti

Kako razgovor sa lekarom Hitne može spasiti nečiji život? (video)

Od toga kako se odgovara na pitanja lekara kada se pozove Hitna pomoć, da li se precizno objasni adresa i da li se slušaju uputstva može zavisiti nečiji život.

Zašto je važno precizno objasniti stanje osobe zbog koje se pomoć traži, reći njene godine i ne prekidati vezu, objašnjavaju lekari niške Hitne pomoći u video-uputstvu "Južnih vesti".

Naši građani često imaju naviku da čim pozovu 194 izdiktiraju adresu gde mi treba da dođemo, ne objašnjavajući o čemu se radi, od čega pacijent boluje, koje tegobe ima, zašto je neophodno da mi budemo tako brzi - objašnjava lekar Goran Živković.

Ponekad ljudi, uplašeni i pod stresom, neka pitanja lekara koji im se javi na broj 194 smatraju suvišnim i misle da to što odgovaraju na njih zapravo produžava vreme dolaska ekipe. Međutim, u Hitnoj pomoći objašnjavaju da u alarmantnim situacijama oni u prvim sekundama kreću na teren.

Dok pitamo, dok pričamo sa njima, mi već kucamo pozive koji se prosleđuju dalje i ekipa kreće - kažu lekari.

Koje su najčešće greške koje prave oni koji pozovu, na osnovu čega se odlučuje na koji poziv će ekipa krenuti iste sekunde, nešto kasnije ili neće uopšte biti poslata, možete videti u video-uputstvu “Južnih vesti”.

​Video-prilog urađen je u sklopu projekta "Institucije u službi građana Niša" koji je podržao Grad Niš putem konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Supruga dobila šok od nekih lekova

    20:27 // 30. 12. 2015.

    izgubila svest na kratko,počela da se guši.Pozvao sam hitnu i onako u panici povišenim tonom zamolio da dođu.Neki muški glas(isti šojić,2 padeža ne zna)ispituje me,kako,zašto.Sve odgovorim i ponovim molim vas pošaljite ekipu što pre.On meni ,nemoj ti meni da se dereš i čovek mi ladno iz hitne spusti slušalicu.Ja pozovem ponovo ,da li si ti normalan žena se guši,i opet spusti.To nisu ljudi već st.

  • Nemanja M.

    17:03 // 30. 12. 2015.

    To su neljudi. Pre neki dan nisam mogao da disem, pola sata se niko nije javljao na 194, posle toga sam ih 15 minuta molio da dodju po mene jer nemam auto. Na kraju su mi pretili policijom kad sam se iznervirao i poceo svasta da im govorim.

  • Posmatrac

    20:15 // 29. 12. 2015.

    Interesantno.... Jos samo kad bi Hitna Pomoc objasnila starosnu diskriminaciju koju primenjuje kada se hitni pozivi odnose na starije osobe.... Prvo sto pitaju preko telefona je koliko je pacijent star. Ako je u pitanju starija osoba- odbruse vam i uopste se ne pojave ili dodju sa ogromnim zakasnjenjem- a, do tad stara osoba u urgentnom stanju jednostavno umre. Kako je to uopste prihvatljivo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: