Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 4. 4. 2014.

| Društvo

Kasni zaprašivanje u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
krpelji
Krpelje treba izvaditi stručno, kažu stručnjaci; Foto:www.banjalukain.com

Prema mišljenjima stručnjaka iz niškog Instituta za javno zdravlje, sa zaprašivanjem protiv komaraca i krpelja već se kasni, jer je optimalni period za početak dezinsekcije bila druga polovina marta.

Iako su iz Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine najavili da će dezinsekcija u Nišu krenuti početkom aprila, tender za izvođača ovih radova još nije raspisan. Kako saznajemo, javna nabavka će biti raspisana danas.

- Predlog koji smo uputili Gradu jeste da se sa akcijom sistemske dezinsekcije krene u drugoj polovini marta, kao i da se obavezno uključi tretman protiv krpelja, obzirom da je bilo obolelih od lajmske bolesti. Međutim, već se kasni sa zaprašivanjem obzirom da je sezona počela - kaže prof. dr Zoran Veličković iz Instituta za javno zdravlje.

On objašnjava da od Lajmske bolesti, koju prenose krpelji, godišnje u Nišavskom i Topličkog okruga oboli od 35 do 70 osoba, od kojih je 50 odsto sa područja Grada Niša.

Stručnjaci navode da je optimalno da u toku sezone bude 7 prskanja larvi komaraca, 5 tretmana za uništavanje odraslih komaraca i 3 tretmana protiv krpelja.

Sezona krpelja je već počela, a epidemiolog niškog Doma zdravlja Dušica Mihajlović, savetuje građane da izbegavaju visoku travu i rastinje, koje je omiljeno stanište ovog parazita.

Dodaje i da krpelj mora da se odstrani na vreme, da je najbolje je da to uradi stručno lice i da nikako ne sme da se “opija” alkoholom ili benzinom. Pored toga, napominje i da nisu svi krpelji zaraženi uzročnikom lajmske bolesti.


Mali ubod - velika opasnost vektor Sve veći broj obolelih od vektorskih bolesti

Niški Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje će povodom Svetskog dana zdravlja, 7. aprila, ove subote od 11 do 13 sati održati promotivnu akciju u Tvrđavi kako bi ukazali na opasnosti koje nose vektorske zarazne bolesti i važnost prevencije. Radi se o bolestima koje prenose mali organizmi poput krpelja, komarca i peščane muve.

U vektorske zarazne bolesti spadaju malarija, žuta groznica, lajmska bolest, lajšmanijaza, denga, japanski encefalitis i čine 17 odsto svih zaraznih bolesti.

- U Srbiji je dominantna lajmska bolest, a potom groznica Zapadnog Nila, lašmanijaza i malarija - kažu u Institutu za javno zdravlje Niš.

Više od polovine svetske populacije je u opasnosti od obolevanja od ovih bolesti, a učestala putovanja, trgovina i migracije učinile su da opasnost od ovih bolesti  bude još veća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mile

    13:29 // 7. 4. 2014.

    Glasali smo za promene ..... A nasa deca da se porazbiljevaju nema vezeeee. U buducnos koju verujemo.... da moguce je...

  • миланче

    01:54 // 7. 4. 2014.

    А шта је у Нишу на време и шта не касни?!

  • Mile

    22:50 // 6. 4. 2014.

    Ma narode bice itekako para, sada ce da stancaju nova poreska resenja od kojih ce da otpadaju usi a do tada ce nas pojesti i komarci i krpelji a najvise pacovi iz javnih sluzbi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: