Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:08, 30. 11. 2011.

| Društvo

Ko ima prvenstvo u kružnom toku?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
kružni tok na trošarini
kružni tok na raskrsnici Bulevara Medijana i Cara Konstantina

Južne vesti pokušale su da utvrde ko ima prvenstvo prolaza na novoizgrađenom kružnom toku raskrsnice Bulevara Medijana i Bulevara Cara Konstantina u Nišu, kod Lukoil benzin pumpe.

Neprecizne informacije koje su se poslednjih dana mogle čuti u niškim medijima oko pravila kretanja u ovoj raskrsnici u najboljem slučaju mogu izazvati svađu među vozačima na tom mestu.

U niškoj policiji potvrđeno nam je da saobraćajnih nezgoda nije bilo, ali da su situacije u kojoj umalo dođe do fizičkog obračuna vozača postale svakodnevica.

Gostujući u emisiji "Jutro" TV5, šef gradskog Odseka za saobraćaj Veljko Radičević, dodatno je uneo pometnju. Odgovarajući na pitanje voditelja Dragana Stojanovića Žike u vezi sa tom raskrsnicom, Radičević je dao uopšten odgovor.

- Što se kružnih saobraćajnica tiče, mogu da kažem da prioritet imaju kružni tokovi koji su unutar raskrsnice. Oni koji su do kružne raskrsnice imaju prioritet - odgovorio je Radičević.

Međutim, Srđan Savić, komandir saobraćajne policije kaže da na toj konkretnoj raskrsnici NE važe pravila uobičajena na kružnim tokovima u Nišu, već da prednost ima "pravilo desne strane".

- Na toj raskrsnici, s obzirom da saobraćajnom signalizacijom nije drugačije precizirano, važe opšta pravila bezbednosti u saobraćaju, odnosno prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok. Upoznati smo sa problemom na tom kružnom toku i verujem da će u narednih nekoliko dana biti postavljeni odgovarajući saobraćajni znaci - kaže Savić.

Na samoj raskrsnici postoje 2 znaka koja označavaju kružni tok (plavi krug sa belim strelicama) i to iz smera centra grada i iz Niške Banje, dok iz smera Interexa nema znakova. Ipak,dr Vuk Bogdanović, šef Departmana za saobraćaj na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka i profesor na predmetu Regulisanje saobraćaja, kaže to i dalje ne znači da prednost imaju vozila koja su u kružnom toku.

- Ako nema znaka "Ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva prolaza", odnosno obrnutog trougla, primenjuje se pravilo "desne strane" - kaže profesor Bogdanović.

Veljko Radičević nije želeo da odgovori na pitanja novinara Južnih vesti putem telefona, već je insistirao da u toku sutrašnjeg dana dođe do redakcije i tu odgovori na postavljena pitanja.


Podsetimo, slična nejasnoća oko prava prvenstva prolaza u Nišu je postojala i na raskrsnici Vojvode Mišića i Nišavske, preko puta Tošić benzin pumpe u Jagodin Mali. Upravo to bi mogao da bude uzrok nesreće u kojoj je poginuo jedan mladić kada je udario u autobus. Više o ovoj temi možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duca

    09:34 // 2. 12. 2011.

    Gledao sam izjavu izvesnog gos. Veljka Radicevica i krstio sam se slusajuci sta coveka prica i odgovara gos. Stojanovicu , pa nemogu da zamislim tko sve vodi ovaj grad i tko je strucnjak za saobracaj nije dao ni jedan konkretan odgovor ,rekao je culi smo za te dojave i razmotricemo , pitam se tko je uopste dao dozvolu za upotrebu te raskrsnice koja nije ni adekvatno obelezena , bilo je pitanje za lezece policajce i tj, usporivace saobracaja u gradu koji su ovih dana postavljeni rekao je da je to dobra stvar , a niko se nepita zasto su svuda posejani gde se god moglo , ima ulicica gde su postavljeni samo da se opravdaju pare ...

  • Mirochi

    01:29 // 2. 12. 2011.

    Boze ljudi o cemu se ovde raspravlja?! Ko ima prvenstvo prolaza u kruznom toku. JOJ!!!! Ne znamo ni pravila u saobracaju, koja smo mi zemlja! Evo dokle je Srbija dogurala, naravno i narod koji zivi ovde (isti smo ko ovi!):

    http://www.youtube.com/watch?v=RavLjmWdMK4

    Dokle god se bude placala vozacka dozvola ruckovima,uslugama,parama itd nikada necemo ni da naucimo da vozimo!

  • Milan SveMOcni

    21:26 // 1. 12. 2011.

    Prvenstvo prolaza u kruznom toku koji je obelezen saobracajnim znacima ima voyilo u kruznom toku, a ako je kruzni tok bez saobracajnih znaka VAZI PRAVILO DESNE STRANE,,,,,,,,,,

    • Killy

      09:06 // 30. 8. 2015.

      JOš samo da mi objasniš u kom to specifičnom slučaju se koristi pravilo desne strane...

      Zamisli situaciju pa mi objasni kad to vozač iz unutrašnje trake propušta onog sa desne...

    • Killy

      22:37 // 4. 9. 2015.

      Još nisam video kružni tok bez saobraćajnih znakova ili bilo koju drugu vrstu raskrnice bez znakova.

      Jedino u nekoj malo težoj/većoj vukoje*ini!

    • sasa

      15:27 // 14. 10. 2015.

      Tačno tako i to sam skoro saznao a vozim 15godina. U a.školi su me učili da prvenstvo ima vozilo u K.toku uvek! osim kada se susretne sa vozilima iz pratnje/prvenstvom prolaza. isto tako nikada mi se nije desilo da mi neko ko se već nalazi u k.toku zaustavi i propusti me.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: