Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 9. 6. 2015.

| Društvo

Ko je zapošljavao u Nišu i koliko?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradska kuca
Ko je zaposlio višak u javnom sektoru?; foto: JV arhiva

Dok gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je višak zaposlenih “nasleđen” od prethodne vlasti i da je u njegovom mandatu ta cifra smanjena, bivši gradonačelnik Miloš Simonović na osnovu uvećanja izdataka za plate, tvrdi da je od 2012. do danas broj zaposlenih značajno uvećan.

Izveštaji i pravilnici Ministarstva finansija pokazuju da u Nišu u javnom sektoru, ne računajući javna preduzeća i ustanove, ima 553 prekobrojnih.

Gradonačelnik Niša je tvrdio da ih ima oko 230, ali i da su oni “nasleđeni” iz perioda dok on nije bio na vlasti.

Međutim, bivši gradonačelnik Simonović iznosi podatke koji pokazuju suprotno.

Budžet koji je ostavljen aktuelnoj vlasti u 2012. godini je predviđao oko 1,7 milijardi za zaposlene u Gradskoj upravi i ostalim ustanovama. Vi ste taj budžet rebalansom već u 2012. povećali na 1,8 milijardi, već u 2013. godini ta cifra je otišla na preko 2 milijarde, 2014. godine 2,1 milijardu dinara, a danas je oko 2,2 milijarde - rekao je Simonović za skupštinskom govornicom.

Kako kaže bivši gradonačelnik, a sada odbornik Socijaldemokratske stranke, računica je jasna.

To znači da je došlo do drastičnog povećanja plata u budžetu grada, što znači da se broj zaposlenih povećao iako se stalno govori o smanjenju zaposlenih i zabrani zapošljavanja - rekao je Simonović.

Da stvar bude gora, kako je rekao Simonović, povećanje izdataka za plate je primetno i pored toga što se sprovode mere štedenje, kao što je solidarni porez i smanjenje plata od 10 odsto.

Gradonačelnik Perišić nije bio na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada, a njegov zamenik Ljubivoje Slavković na ove tvrdnje opozicije rekao je da bi “tačne podatke trebalo da saopšti nadležna služba”.

Predložiću da se za sledeću Skupštinu pripremi tačan podatak o broju zaposlenih od 2001. ili 2002. godine do danas. To je napoštenije i to neka saopšti nadležna Uprava za građenska stanja da mi ne bismo licitirali - rekao je Slavković.

Podsetimo, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru. U toku su pripreme zvaničnih dokumenata o višku zaposlenih za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji. Nakon toga trebalo bi da uslede otpuštanja i socijalni programi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lepa

    16:20 // 9. 6. 2015.

    Donesite zakon, ukinite doživotne ugovore i rešićete problem.

  • Max Vespertine

    13:45 // 9. 6. 2015.

    Pocecu kao Katon stariji da ponavljam.Vratiti smrtnu kaznu za veleizdaju, izjednaciti korupciju sa veleizdajom, metak za korumpirane politicare jer dok ne pocnu da im lete glave nista od napretka ovde

  • vmp

    13:30 // 9. 6. 2015.

    primali su. kuso i repato. a sad da clanovi sns-a podrze mere premijara, daju otkaze i tako naprave ustede. verujem da ce to i uraditi. to su ipak visoko moralni ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: