Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 23. 5. 2016.

| Društvo

Kod Prokuplja postavljen najveći teleskop u regionu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
vidojevica.jpg
Teleskop je potpuno robotizovan; foto: belissima.aob.rs

U astronomskoj stanici na planini Vidojevica 25 kilometara od Prokuplja postavljen je najveći teleskop u regionu, nazvan po čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, sa ogledalom prečnika 1,4 m i, prema rečima stručnjaka, dvostruko je veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili.

Sa novim robotizovanim teleskopom, astronomi imaju mogućnost da se uključe u savremene tokove posmatračke astronomije. Uz pomoć teleskopa Milanković moći će da istražuju i najdublje tajne svemira - crne rupe, tamnu materiju, strukturu galaksija i drugo. 2 Teleskop će početi da radi početkom juna; foto: belissima.aob.rs

Teleskop je jedan od najsavremenijih, potpuno je robotizovan i kada se postavi nova kupola, sa svake tačke zemljine kugle moći će da se njime posmatra nebo. Košta milion evra, a novac za njega obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu. Smestiće se u montažni objekat koji je privremeno postavljen – rekao je direktor beogradske Opservatorije dr Gojko Đurašević.

Prema najavama, svečano otvaranje i puštanje u rad novog teleskopa trebalo bi da se realizuje početkom juna.

U opservatoriji na Vidojevici do sada je bio instaliran teleskop prečnika 60 centimetara, a postoje i tri kamere koje neprekidno snimaju dešavanja na nebu.

Inače, astronomski stručnjaci tvrde da je opservatorija na Vidojevici potpuno opravdala očekivanja i pretpostavke da je ova lokacija na brdu iznad Prokuplja izuzetno povoljna za istraživanja.

Izgradnja opservatorije na Vidojevici započeta je 2005. godine kada je ustanovljeno da je nebo nad Beogradom, zbog izduvnih gasova i smoga, nepodobno za astronomska proučavanja i istraživanja. Nakon decenijskog istraživanja, utvrđeno je da je najbolji pogled sa Vidojevice, gde je na 1.105 metara nadmorske visine ranije napravljena kupola u kojoj je 2011. godine postavljen manji teleskop.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroljub Jovanovic

    19:24 // 5. 3. 2024.

    Ako u junu bude sve gotovo za pocetak rada novog teleskopa da li ce pozvati goste na svecanost pustanja u rad i koga ce pozvati. Da li ja sa svojom suprugom mogu doci nepozvan. Od Beograda do Prokuplja pa, to je za mene stvarno spektakl jer sam ortodoksni zavisnik od dubokog neba.

  • Petra Ilic

    20:55 // 23. 5. 2016.

    Alex u pravu si sto se tice puta ako to jos moze da se i nazove put,katastrofalno je stanje prokuplje-beli kamen... onaj drugi kraci deo i nije toliko bitan moze lagano da se proseta uz brdo a i za gledanje zvezda ko voli treba malo i da se potrudi...ko voli prirodu lepo je da vidi taj kraj ima i neka dva kao restorancica ima i nekih sportskih terena dobra adresa za izlet.
    P.S lagana voznja - rupe

  • djunta

    18:40 // 23. 5. 2016.

    Lepo...jos i put od Prokuplja do Belog kamena,odnosno Vidojevice da naprave i bice sve dobro i kompletno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: