Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 19. 2. 2015.

| Društvo

Kod švercera i usoljena creva, kornjače i elektromotori

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
usoljena-creva.jpg
Švercuju se i usoljena creva i mesne prerađevine (foto: upravacarina.rs)

Na graničnim prelazima na jugu Srbije u poslednjih godinu dana, pored narkotika, cigareta i deviza, pokušavan je šverc i nesvakidašnje robe poput usoljenih creva, elektromotora i testosterona, a među “neprijavljenim putnicima” carinici su nalazili i kornjače i ptice.

elektromotorislika1 Elektromotori nađeni kontrolnim merenjem (foto: upravacarina.rs)U jednom kamionu početkom novembra 2014. godine pronađeno je 111.000 elektromotora za elektroindustriju, nakon što su carinici na kontrolnom merenju utvrdili da se umesto 8 tona tovara, koliko je bilo prijavljeno, u kamionu nalazi 1.400 kilograma više. 

Carinici su sprečili i jednog Austrijanca da prošvercuje 1.800 učvršćivača trepavica, a turskog državljanina da ilegalno preko granice prenese gasni pištolj i 12 metaka. Njega je odalo to što je, kažu u Upravi carina, “imao suviše odeće na sebi”.

Jedan belgijski državljanin turske nacionalnosti takođe je pokušao da ilegalnu robu sakrije ispod odeće. Carinici u Preševu su tu pronašli luk sa 13 strela za koje je on rekao da su za njegove lične potrebe “jer se bavi ovom vrstom sportske aktivnosti”.  

dronslika2 Dron pronađen na zadnjem sedištu (foto: upravacarina.rs)Jedan od “najsvežijih” primera neuobičajene robe jeste dron, oduzet jednom nemačkom državljaninu koji je tvrdio da mu je dron potreban jer je profesionalni fotograf

Krijumčare se i lekovi i hrana, pa su tako carinici pronalazili i usoljena creva, smrznute pileće batake, kao i mesne prerađevine koje su jednom prilikom bile sakrivene u rezervoaru za benzin automobila koji ide na plin. Švercovanu hranu carinici pronalaze i u “dubinskim kontrolama”, pa su tako početkom ove godine kod naplatne rampe “Nais” zaplenili oko 300 kilograma susamovog namaza. susamovnamayslika3 Libanci rekli da im nedostaje "domaća kuhinja" (foto: upravacarina.rs)

Taj “prtljag” ponela su dvojica švedskih državljana kojima je, s obzirom da su rođeni u Libanu, očigledno mnogo nedostajala domaća kuhinja. Šalu na stranu, kada namirnice ne prati potvrda o zdravstvenoj ispravnosti, njihovo korišćenje može da bude jako opasno - navode iz Uprave carina.

Iako fizička lica preko granice mogu prenositi samo lekove za ličnu upotrebu, bilo je i pokušaja da se prenesu i veće količine, naročito preparata za potenciju “Kamagra” i “Vijagra”. Zabeležen je i slučaj Makedonke koja je pokušala da 100 ampula testosterona sakrije u cipelama, kao i slučaj turskog vozača koji je u autobusu skrivao preko 400 kutija tiroksina kojim se leče poremećaji štitne žlezde.

ampuleslika4 100 ampula testosterona u cipelama Makedonke (foto: upravacarina.rs)Osim sprečavanj šverca ne tako uobičajene robe, u Upravi carina ističu rezultate koje su postigli u otkrivanju pokušaja krijumčarenja narkotika, cigareta, zlata, srebra, rezanog duvana, oružja i deviza.

Oni objašnjavaju da je u toku 2014. godine na granicama sa Bugarskom i Makedonijom pronađeno po 5 kilograma zlata i srebra, 77 kilograma raznih vrsta narkotika, od čega je bilo najviše marihuane. Takođe, kako kažu, u 13 prekršaja je zaplenjeno oko 300 kilograma rezanog duvana, dok su u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja  “dubinskim kontrolama” na putevima Srbije otkrili i preko 2 i po tone ovog proizvoda.


Kornjače i ptice kriju i ispod sedišta

I dok carinici na Horgošu sprečavaju čak i pokušaje šverca majmuna i divljih patki, na jugu Srbije je osujećen pokušaj krijumčarenja 2 kornjače koje pripadaju redu zaštićenih vrsta “Geochelone Sulcata” koje je u kutijama u prikolici automobila pokušao da iz Srbije kod Preševa izveze jedan Nemac. On je priložio specijalnu dozvolu za promet zaštićenim vrstama, ali kako je ona istekla, obe kornjače su mu oduzete i zbrinute u Zoološkom vrtu “Palić”. 

Ilegalna trgovina ugroženim vrstama predstavlja četvrti po redu oblik ilegalne trgovine po obrtu nezakonito stečenog novca, posle ilegalne trgovine narkoticima, ljudima i falsifikovanim proizvodima - kažu u Upravi carina.

pticeslika5 Ptice u prtljažniku i gurnute ispod sedišta (foto: upravacarina.rs)Zanimljiv je i slučaj makedonskog državljanina koji je krajem 2014. godine pokušao da kolima iz Srbije u Makedoniju izveze 40 ptica, među kojima je bilo pataka, golubova, kokošaka, paunova i fazana. Carinici su u gepeku našli veliki broj ovih ptica po kartonskim kutijama i gajbicama, dok su 4 fazana i 2 goluba bila nagurana ispod vozačevog i suvozačevog sedišta.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    17:15 // 19. 2. 2015.

    A nadjoše li pljeskavicu od 10 - ljutu , "otrov" ? Kao kod Mileta u "Mrak" ali jeftiniju ?

  • bidza

    11:23 // 19. 2. 2015.

    Dobro radi carina i policija. Svako ko je bio na granici doziveo je veliko maltretiranje i pretres , pa mora se nesto nadje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: