Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 30. 1. 2015.

| Društvo

Komunalni policajci kažnjavaju, ali naplata loša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
komunalna-policija23.jpg
Komunalna policija za 2015. najavljuje bolju kazennu politiku; Foto: Arhiva JV

Svega 12 odsto kazni koje napišu komunalni policajci u Nišu, a koje završe kod sudije za prekršaje, na kraju rezultiraju i naplatom kazne, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Govoreći jezikom brojki, kako je pojasnio načelnik niške komunalne policije Igor Džonić, od 4.943 zahteva upućenih Prekršajnom sudu za pokretanje postupka, konačni epilog sa naplatom kazne imalo je svega 1.396 slučajeva.

U 788 slučajeva je samo izrečena opomena. 23 postupka su obustavljena, a 2.647 je još u postupku. Imamo 912 slučajeva iz 2013. koji još nisu rešeni i postoji bojazan da će 80 odsto njih ući u zastarelost - upozorava Džonić.

Kako je rekao načelnik Džonić u prošloj godini on i njegove kolege u svojim postupanjima nisu koristili palice i lisice. Bilo je 446 asistencija komunalnim inspektorima, kondukterima i drugim službenicima, a protiv 8 policajaca su građani podneli pritužbe.


Povećanje ovlašćenja za bolju naplatu

dzonić Džonić naglasio da veći efekat imaju prejršajni nalozi; Foto: Arhiva JVNačelnik Igor Džonić pojašnjava da bolji efekat daju prekršajni nalozi koji se pišu na licu mesta, a građanin koji je u prekršaju kaznu može da plati odmah ili u roku od 8 dana i to sa 50 odsto umanjenja.

Takvih kazni smo u 2014. godini napisali svega 144, ali je procenat naplate mnogo bolji od onih koje smo poslali sudiji za prekršaje - rekao je Džonić.

Razlog za retko izricanje ovakvih kazni je nedostatak adekvatnih gradskih odluka koje bi komunalnim policajcima dali veća ovlašćenja.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je Grad spreman da načini određene izmene i u ovoj oblasti.

Od komunalne policije se očekuje puno. Tražite ovlašćenja, pozovite se na to kako je u drugim gradovima. Tražite veća ovlašćenja u skladu sa zakonom, Gradsko veće će vam ih rado dati ako će to poboljšati komunalni red u gradu - poručio je Perišić policajcima.

Za sledeću godinu "zeleni" policajci najavljuju novih 26 kolega, ali i veću medijsku prisutnost. Takođe, kako je rekao Džonić, već od februara će komunalni policajci obilaziti niške škole i držati komunalni čas na kojem će učenike upoznati sa zaduženjima komunalne policije, ali i čuvanjem komunalnog reda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • luka

    13:37 // 5. 2. 2015.

    Ja sam ih zvao,kad je komsija bacao djubre sa terase.Ako to nije njihova nadleznost onda ne znam sta nije.Receno mi je da ne mogu da reaguju dok ja ne snimim komsiju kako to radi!!!Obicni PARAZITI

  • Niko Č.

    21:22 // 1. 2. 2015.

    Komunalna policija bi morala da kontroliše vlasnike pasa da li šetaju ljubimca po propisu, a naročito da li imaju pribor za slučaj da pas vrši nuždu na javnoj površini. Kao što auto ne sme da se vozi

  • Bane

    20:42 // 1. 2. 2015.

    Ne razumem njihovo angazovanje kod kontrole karata.Zasto oni rade za posao za koji su placeni kontrolori.Vidim gomile deponija,cujem buku uvece,na semaforima romi spopadaju vozace za stakla i gde su

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: