Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 8. 10. 2015.

| Društvo

Konačno formirana cena grejanja u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radijator
Cena po želji Veća; foto: JV arhiva

Iako Toplana nije odustala od svog predloga da grejanje poskupi, Gradsko veće je odlučilo da formira svoju cenu koja je, prema mišljenju gradske vlade, povoljnija za građane - varijabilni deo 5,35 dinara po kilovat-satu, a fiksni 28,24 dinara po kvadratu.

Ovo je sada i zvanična cena grejanja u Nišu iako je Toplana predlagala da fiksni deo bude četiri dinara skuplji, odnosno 32,38 dinara i odbila predlog Veća da tu cenu snizi.

Nakon ovakvog stava Toplane, Uprava za komunalne delatnosti donela je solomonsko rešenje, pa je tako usvojen Toplanin predlog za varijabilni deo od 5,35 dinara, dok je predlog poskupljenja fiksnog dela odbijen i zadržana je postojeća cena od 28,24 dinara po kvadratu.

perisic Perišić: U Toplani se bore za lični interes; foto: JV arhivaGradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da bi menadžment Toplane zbog neposlušnosti trebalo da bude sankcionisan.

Pozivam Skupštinu Grada da se već na prvoj narednoj sednici, kada će biti i usvajani programi rada javnih preduzeća, pozabavi radom menadžmenta Toplane. Gradsko veće nema ovlašćenja da sankcioniše nadležne u preduzećima, ali Skupština to može - rekao je Perišić.

On nije precizirao da li to znači i smene u rukovodstvu Toplane, već je rekao da “Skupština Grada treba da uradi ono za šta je i nadležna”.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Veća cene koje je predložila Toplana vraćene su joj na doradu.


Perišić: Nadoknada samo u snovima

Iako je prema Uredbi Vlade Srbije kojom je regulisana metodologija utvrđivanja cena grejanja, Gradsko veće dužno da Toplani nadoknadi razliku u ceni fiksnog dela između predložene i prihvaćene sume, gradonačelnik Zoran Perišić kaže da se to neće desiti.

Samo u njihovim snovima će Grad to nadoknaditi i nikako drugačije. Kad kažete Grad, ne mislite na Grad, već na građane Niša jer su to njihove pare. Retko citiram premijera Vučića, ali sada ću iskoristiti njegovu rečenicu “Grad nije bankomat”. Mi smo već puno uradili za Toplanu - rekao je Perišić.

Dodaje da ne želi da “vodi rat sa Toplanom, jer to nije rat koji Toplana može da dobije”, već se, kako kaže, bori za opšti interes dok se u Toplani bore samo za svoj interes.

uredba Uredba o formiranju cene je jasna


Usvojena i cena za privremenu obustavu

Kao što je i najavljeno Odlukom o toplotnoj energiji koja je nedavno usvojena, formirana je i zvanična cena koju će mesečno plaćati svi oni koji se privremeno isključe sa Toplane.

Odlučeno je da ta suma bude 33 % od cene za fiksni deo koja iznosi 28,24 dinara po kvadratu, što je, kako je rekao resorni većnik Miloš Banđur, nešto manje od 10 dinara sa PDV-om.

Za stan od pedesetak kvadrata mesečna naknada bi bila nešto veća od 450 dinara - rečeno je na sednici Veća.

Ovu sumu bi plaćali svi stanari kojima bi na njihov zahtev bilo isključeno centralno grejanje, ali bi cevi i radijatori ostali u njihovom stanu.

Za razliku od trajnog isključenja koje ne zahteva nikakve naknade i koje je dozvoljeno tek od sledeće godine, zahtev za privremenim isključenjem je moguće podneti i sada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    17:10 // 20. 1. 2016.

    Poštovani Nišlije.Moj račun za mesec novembar 2015,a koji stiže na naplatu i decembru 2015 je iznosio 7.100 dinara,a ovaj zadnji za decembar 2015, a koji mi je stigao u januaru 2016 iznosi 10.972 din,to je povećanje za oko 4000 dinara više. Šta rade više ovo sa ovim napaćenim narodom. Poskupeti 4000 više,pa ovo je prevtšilo svaku meru.

  • likson

    09:38 // 9. 10. 2015.

    Posto je grad odvojio 50 miliona za porodice koje nemaju para za grejanje,tj.za toplanu,zasto ne bi odvojio i pare za nas koji nemamo za drva ili neki drugi ogrev. Svi smo gradjani isti,svi placamo isti porez. Po cemu ovi sto se greju na toplanu imaju prava za pomoc,a ostali nemaju...

    • shaft

      06:33 // 11. 10. 2015.

      Potpuno si u pravu!A,pazi,ovaj apsurd,nisi na strani Toplane,a udaraju ti minuse.Znaci,i ovi sto se bore za nize cene Toplane,jer su njeni korisnici,smatraju da smo gradjani drugog reda iako smo ogromna vecina!Svakakvih tu skorojevica ima ,bez kulture stanovanja,otkupise stanove bagatelno,sad i mi smetamo!

  • Zoran

    06:52 // 9. 10. 2015.

    "Grad nije bankomat". Lici na naslov neke novokomponovane pesme. Ipak je "Hvala ti sto postojis" na vrhu TOP 100.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: