Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 12. 9. 2016.

| Društvo

Kreću u ekspediciju da odaju počast poginulim precima

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Spomen-kosturnica
Marširaće od Zejtinlika do vrha Kajmakčalana da polože vence na spomen-kosturnicu; Foto: Fejsbuk stranica 100 godina Bitke na Kajmakčalanu

Ekspedicija od desetak članova Društva za negovanje istorije i tradicije srpskog naroda večeras kreće za Solun, odakle idu 120 km pešaka do Kajmakčalana. Povod je 100-godišnjica istorijski značajne bitke kojim je zaustavljena bugarska ofanziva u Prvom svetskom ratu. 

Najslavnijem i najtragičnijem boju u Prvom svetskom ratu odaće počast maršom „Stazama slavnih predaka“ koji će trajati do 16. septembra. U pohod kreću članovi Društva iz Niša, Surdulice, Prokuplja i Smederevske Palanke.

Startujemo kod srpskog groblja Zejtinlik u Solunu, a cilj nam je vrh Sveti Ilija na Kajmakčalanu gde ćemo položiti vence na spomen-kosturnicu i prisustvovati zvaničnom obeležavanju stogodišnjice bitke – kažu u Društvu.

Oni dodaju da je bilo veliko interesovanje za besplatan put do Soluna odakle se 15. septembra Nišlije mogu priključiti ekspediciji. ekspedicija Ekspedicija "Stazama slavnih predaka"; Foto: Fejsbuk Milan Lapčević

Za nekoliko dana napunili smo autobus, 70 Nišlija kreće u ekspediciju. Pešačiće oko 5 km od podnožja do vrha Kajmakčalana – dodaju.

Bitka na Kajmakčalanu, podsećaju, vođena je od 12. do 30. septembra 1916. godine.

Ostaće upamćena po tome što se odigrala na nadmorskoj visini od 2.525 metara, hrabrosti i neustrašivosti srpskih vojnika i po ogromnom broju žrtava sa obe strane – kažu.

Podsetimo, u ovoj bici je poginulo skoro 5.000 srpskih i gotovo dvostruko više bugarskih vojnika. Bugari su potisnuti ka Mariovu, gde je potom postavljena nova linija odbrane. Nakon pobede srpske vojske, bugarski generalštab nije uspeo na vreme da izda naređenje za povlačenje pa Bugari nisu imali zaklone pri povlačenju, tako da su dodatno izgubili oružje, opremu i ljudstvo. Pad Kajmakčalana ubedio je Nemce da je središnji deo Solunskog fronta u krizi.

Krajem prošle godine ekipa sastavljena od planinara i novinara Društva za negovanje istorije i tradicije išla je put srpske vojske u Albaniju i nazad

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroljub Sam

    20:16 // 12. 9. 2016.

    Svaka čast, poštovanje i zahvalnost Društvu i ekipi sa Lapčevićem i drugovima, dostojnim naslednicima kajmakčalanskih junaka i stradalnika. Srećni smo što vas imamo, ponosne i opravdano zabrinute "da li će Sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?". Srećan put i povratak!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: