Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 13. 2. 2015.

| Društvo

Kuća u Tešici - vraćanje samostalnosti i zajednici

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Montazna-kuca.jpg
Priprema za samostalni život (foto: otvorenakapija.gcjelenac.com)

Nakon što je četvoro bivših korisnika Radne jedinice za smeštaj duševno obolelih u Tešici od kraja prošle godine u nedavno izgrađenom obližnjem objektu počelo pripremu za samostalan život, on je danas i svečano otvoren.

privikavanje Stanari se uz pomoć asistenata privikavaju na samostalnostMontažna kuća Gerontološkog centra "Jelenac" prve stanare dobila je u decembru. Bivši korisnici Radne jedinice u Tešici su zahvaljujući usluzi "stanovanje uz podršku" dobili šansu da prvi put posle dugo godina okite jelku i Novu godinu dočekaju sa gostima.

Uz dvadesetčetvoročasovnu podršku osmoro asistenata, osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama pripremaju se za osamostaljenje.

jelka Prvi put posle dužeg vremena Novu godinu dočekali uz okićenu jelkuKoliko je novi način života značajan ovim ljudima pokazuju reči najstarije stanarke koja kaže da u njoj "prvi put posle dugo vremena spava kao jagnje".

Jedan od njenih "cimera" dobio je šansu da ponovo posle 16 godina napravi kokice, a za Novu godinu imali su i goste.

Ovaj objekat su otvorili šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Ramunas Janušauskas, ministar za rad zapošljavanje
boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktor Gerontološkog centra „Jelenac“ u Aleksincu Dragan Veselinović.

soba U montažnoj kući trenutno živi četvoro bivših korisnika Radne jedinice za smeštaj duševno obolelih u TešiciMontažna kuća je izgrađena kroz projekat „Otvorena kapija za novi početak“ koji sprovodi Gerontološki centar „Jelenac“ sa Opštinom Aleksinac i Društvom za razvoj kreativnosti, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije koja je finansirala 84 odsto njegove vrednosti od 180.000 evra.

Njegov cilj je priprema za samostalan život, uz podršku i deinstitucionalizacija jednog broja korisnika sa intelektualnim i mentalnim teškoćama. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: