Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 16. 11. 2015.

| Društvo

LAF: Ispitati privatizaciju NTV

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-Ntv.jpg
NTV pod lupom; foto: NTV

Lokalni antikorupcijski forum Niš poziva nadležne državne organe da odgovorno provere sve relevantne podatke u vezi sa privatizacijom "Niške televizije", kako bi se, kako kažu, otklonile sumnje u eventualne nezakonitosti u tom procesu.

Nakon što je Ministarstvo kulture i informisanja odbilo žalbu Aleksandra Živadinovića, drugog ponuđača u postupku prodaje NTV kao neosnovanu, LAF smatra da je neophodno da se razjasne sve kontroverze vezane za javnu aukciju za prodaju kapitala NTV, među kojima i sumnje u diskriminaciju ponuđača, koja je, kako kažu, uvek prostor za rizik od korupcije.

U ovom nezavisnom telu ističu da ne žele ništa da prejudiciraju, ali napominju da je Ministarstvo odbacilo žalbu jer je utvrđeno da se “Agencija za privatizaciju držala zakonske procedure”, dok je sama sadržina žalbe ostavljena na procenu drugim državnim organima.

Ponuđač Živadinović je u prigovoru Ministarstvu izrazio sumnju u validnost overene izjave vlasnika "Narodnih novina" Vidosava Radomirovića u kojoj se tvrdi da se te novine kao pravno lice „u celini ili delom ne finansiraju iz javnih prihoda“. Živadinović je u svom prigovoru naveo da su "Narodne novine" neposredno pred privatizaciju NTV, na Konkursu za sufinansiranje  projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini, dobile 14.850.000 dinara iz gradskog budžeta - pišu iz LAF-a.

U Izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji Saveta za borbu protiv korupcije, objavljenom u februaru ove godine, tvrdi se da su te novine, prenosi LAF, samo u periodu od 2009. do 2012. godine, i samo iz gradskog budžeta, dobile 49 miliona dinara.

Radomirović je i ranije negirao da se radi o finansiranju iz javnih prihoda, što bi taj list zakonski onemogućilo da bude kupac medija, i ocenio da je reč o sredstvima koja su novine „zaradile kroz pružanje usluga u okviru svoje delatnosti“.

LAF smatra da je institucionalno razrešenje sporenja da li su u kupovini NTV osim kapitala članova Konzorcijuma korišćeni i javni prihodi, odnosno novac građana, izuzetno važno sa aspekta zakonitosti i poštovanja etičkih principa u javnim poslovima - poručuju iz Foruma.

Podsetimo, "Niška televizija" je konzorcijumu koji čine “Narodne novine” i direktorka TV "Zona plus" Slađana Ostojić, zvanično prodata početkom protekle nedelje, nakon odbijanja Živadinovićeve žalbe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    08:53 // 14. 1. 2016.

    Ne znam ko jos gleda Nisku televiziju. Ni pre nije imala odgovarajuci kadar, a tek sada kad je "knjiga spala na 2 slova", prosto nema sta da se vidi. Neugledni, nedovoljno pismeni i "mutavi" voditelji, uz urednike bez obrazovanja. Da li smo mi gradjani to zasluzili? Ali sreca je u mogucnosti izbora kanala.
    Sto se tice ispravnosti privatizacije, ne verujem da ce se ispitati i saopstiti narodu.

  • Nišlijka

    14:47 // 17. 11. 2015.

    Pre svega treba proveriti kupovinu Narodnih novina koje su gotovo poklonjene a nakon toga je novom vlasniku čak plaćeno za to, raznim "donacijama" iz budžeta grada

  • jelena

    13:51 // 17. 11. 2015.

    Pod Hitno Ispitati! Nišlije su izgleda od svojih para kupili Vitku Tv !!
    A On će onda za njihov račun uvesti mrak u gradu!
    NapreDNO bogami napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: