Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:58, 8. 9. 2010.

| Društvo

Ledena kugla pala na kuću

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Krov oštećen od udara

Ledena kugla veličine fudbalske lopte, pravo sa neba probila je krov stare porodične kuće Petrovića u svrljiškom naselju Popovci.

Do neobičnog dogadjaja došlo je u sred bela dana na temperaturi od oko 28 stepeni.

Ledena lopta, osim probijenog krova, pričinila je i materijalnu štetu na zidovima kuće.

Na svu sreću, u trenutku udara u kući nije bilo nikoga, a komšija, Dragan Petrović, koji se nalazio u dvorištu, kaže da se kroz vazduh čulo jako pištanje i odjednom prasak.

Ledena lopta polomila se na više komada, a sačuvana su 3 veličine od oko 20 cm i težine oko 3-4 kg, pa se može pretpostaviti da je ukupna težina bila oko 6 kilograma.

Petrovići kažu da će komade ledene lopte čuvati kao uspomenu u svom zamrzivaču.


Otkud?

- Pojava je poznata pod imenom “megacryometeor” i otrivena je 2000. godine u Španiji. Reč je o ledenom objektu koji nastaje u atmosferi, pod specifičnim uslovima. Za razliku od leda koji pada kao grad za nastanak ovih ledenih “bombi” nisu potrebni olujni ili bilo kakvi drugi oblaci - komentariše ovaj događaj Milan Milošević u svom tekstu objavljenom na sajtu Svet nauke.

Milošević kaže da je mehanizam nastanka ovih ledenih meteorita potpuno poznat ali pretpostavlja se da nastaju u atmosferi a njihov hemijski sastav sličan je sastavu kiše u područiju gde se pojavljuju.

- Postoje i pretpostavke da ove ledene kugle otpadaju sa aviona. Najčešće se pojava ovih ledenih “bombi” dovodi u vezu sa atmosferskim promenama izazvanim globalnim zagrevanjem. Često se dovode u vezu sa meteoritima ali ovi ledeni “meteori” nisu u nikakvoj vezi sa vanatsmoferskim pojavama, pošto bi isparili prilikom ulaska u atmosferu - smatra Milošević.

U poslednjih deset godina zabeležena je pojava više od 100 ovakvih objekata, a njihova masa kretala se od 500 grama do 220 kilograma, koliko je zabeleženo u Brazilu, navodi Svet nauke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sani

    16:58 // 9. 9. 2010.

    Kijametski dan se blizi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: