Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 30. 12. 2014.

| Društvo

Lekari Hitne pomoći odbili da pomognu starici

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Hitna_pomoc
Odbili da dođu na poziv

Staroj i nemoćnoj ženi u Leskovcu lekari Hitne nisu želeli da ukažu pomoć, a ona je dan kasnije umrla u bolnici.

Javorki Milić (83) iz Leskovca, koja je inače živela sama, zdravstveno stanje se drastično pogoršalo u subotu. Nakon nekoliko poziva komšija i njene unuke upućenih Službi hitne pomoći, oni nisu hteli da ukažu pomoć ovoj ženi uz obrazloženje „da taj slučaj nije za njih i da baki skuvaju supu“.

Baku smo iznemoglu jedva smestili u taksi, a doktorka u Domu zdravlja nam je dala uput za urgentni centar - kaže Mileva Stojiljković, prva komšinica starice koja je preminula.

Doktorka je naložila i Hitnoj pomoći da staricu preveze do urgentnog centra u bolnici, ali oni ni to nisu učinili.

Rekli su mi da nemaju slobodno vozilo. Dali su mi kolica i morala sam sama da je prebacim 500 metara dalje do bolnice, po snegu koji je vejao - prepričava unuka ove nesrećne žene.

Dan kasnije, starica je umrla na intezivnoj nezi Službe hirurgije u Opštoj bolnici Leskovac.

Leskovčanin Zoran Pavlović kaže da je doživeo sličnu neprijatnost kada je nazvao Hitnu pomoć jer je pripalo loše njegovoj trudnoj ženi.

Pojavili su se, ali su mi rekli da oni nisu taksi! Još gore je što je u pitanju bila trudnica! Kad sam odreagovao na takvu konstataciju doktorke iz Hitne, onda su me tehničari smirili i govorili da ona ,,nije normalna". Pa što onda takva osoba radi u Hitnoj pomoći? - pita se Pavlović.

Načelnika Službe Hitne pomoći pri gradskom Domu zdravlja Dragana Cakića pitali smo na koje pozive Hitna pomoć zapravo odgovara i kako procenju da li je bolesnik “slučaj za njih” ili ne.

Cakić je kratko odgovorio da ne sme da daje izjave po tom pitanju bez odobrenja direktora. Direktor ove zdravstvene ustanove Slaviša Božić nije odgovarao na naše pozive.


Lekar poručio novinaru da "krene za staricom"

O ovom slučaju brzo se pročulo i po društvenim mrežama što je izazvalo buru oštrih komentara Leskovčana o radu Hitne pomoći.

Kada je novinar Južnih vesti ukazao na propuste i zapitao se da li zaposleni u Hitnoj pomoći osećaju odgovornost za smrt nesrećne starice, jedan od lekara iz ove službe mu je poručio na Fejsbuku "da skoči za njom".

Skoči i ti sa njom. Pre 3 dana joj je pukao čir, a ujutru joj je naglo pozlilo, da je "Dosije X", pa da razumem - napisao je lekar Ivan Spasić.

Nakon još oštrijih reakcija sugrađana na stav Spasića i podsećanja u komentarima na Hipokratovu zakletvu, on se na Fejsbuku pravdao time kako radnici Hitne pomoći ne primaju platu.

Zavali se u fotelju pa piši u toplo, naravno da je bolje, ako još ne primam platu za svoj posao, naravno da je bolje! - napisao je ovaj lekar.

Načelnik Službe hitne pomoći ipak je kratko prokomentarisao za Južne vesti komentar lekara službe kojom rukovodi.

Neka ostane da je to lični stav onog ko je tako nešto izgovorio - kazao je Dragan Cakić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • just me

    21:10 // 29. 1. 2015.

    ...u, dok osoblje bira sta ce da vecera. Za neupucene to se nalazi na DVA minuta laganim hodom od hitne!

  • just me

    21:09 // 29. 1. 2015.

    Leskovacka hp nikad nema slobodna vozila, sem kad treba da skoknu po burek i pljeske kod tri sesira. Desavalo se da prodjem tu i vidim i dva, tri saniteta parkirana na stanicu...

  • Vlada

    21:50 // 15. 1. 2015.

    Moja majka je 2014-te umrla u 59-toj godini od srcanog napada.Od poziva do dolaska hitne proslo je 40min,kada su stigli probali su reanimaciju ali jedino sto su mogli da urade je da mi izjave saucesce

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: