Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 1. 7. 2015.

| Društvo

Leskovčani protiv seče drveća u centru grada

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
1.jpg
Školarci pokušavaju da zaštite drveće na sve načine; foto: JV

Gotovo sva stabla u leskovačkom parku od ponedeljka su oblepljena plakatima protiv seče, nakon što je lokalna samouprava pre par dana počela sa sečom drveća u centru Leskovca, uz obrazloženje da su stara i da predstavljaju opasnost.

2 Školarci svako drvo u parku "brane" plakatimaNa plakatima koji sada “brane” drveće od seče stoji natpis “Drveće stvara kiseonik, kiseonik daje život. Ne dozvolite da poseku i ovo drvo!!!”, a prema saznanjima “Južnih vesti”, akciju su iz očaja zbog seče drveća pokrenule devojčice, učenice od 2. do 7. razreda Osnovne škole "Svetozar Marković”.

Jedan od roditelja ovih učenica kaže da su se same organizovale, odštampale plakate i pokušale da tako zaštite preostalo drveće u parku.

One su očajne zbog svega što se dešava. Jednom su uspele da spreče i seču najstarijeg stabla u centru Lekovca. Sledećeg puta to im nije uspelo. Sada su očajne što se ovo dešava i sa ostalim drvećem u gradu - kaže Milorad Mladenović, otac jedne od devojčica.

U Direkciji za urbanizam i izgradnju tvrde da će sva posečena stabla biti zamenjena sa 22 nove sadnice. 2 Ispred Narodnog muzeja stabla su već posečena

Stabla u parku ispred Muzeja posečena su u sklopu radova na parternom uređenju koji predstavljaju jednu od faza uređenja trotoara i pešačkih površina u ulicama Stojana Ljubića, Pana Đukića i Leskovačkog odreda, ukupne vrednosti radova od 7,2 miliona dinara - objašnjava direktor Milenko Milenković.

On tvrdi da su stabla koja se uklanjaju fiziološki prezrela i izgubila su estetsku i funkcionalnu vrednost.

Osim toga, stablo srebrnolisnog javora, staro preko 30 godina, nalazi se isuviše blizu objekta i predstavlja veliku opasnost za podzemne i elektroinstalacije, kao i za same prolaznike i građane - dodaje Milenković.


Opozicija protiv “betonizacije” grada

Seča drveća ispred Narodnog muzeja u Leskovcu izazvala je buru negodovanja na društvenim mrežama, a Bratislav Stamenković, čelnik opozicione Nove stranke, najavio je peticiju za smenu vlasti zbog uništavanja oaze zelenila i “pluća grada“. 4 Opozicija akciju nazvala "betonizacijom grada"

U svakoj normalnoj državi parkovske i zelene površine su pod zaštitom države, a izvršioci bi za jedan ovakav čin bili kažnjeni, dok u Leskovcu sami izvršioci ove kriminalne radnje predstavljaju ovo kao interes grada – kaže Stamenković.

On je upozorio da se ovim činom “vrši genocid nad zelenim površinama u gradu” i da postoji plan da se parkovska površina između parkinga kod Robne kuće i stare modne i robne kluće pretvori u betonsku strukturu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: