Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 15. 10. 2013.

| Društvo

Lokalna vlast dominira sadržajem niških medija

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Južne vesti
Stručna konferencija "Uloga lokalnih medija u izgradnji građanskog društva"

Prostor i vreme u niškim medijima najviše zauzima lokalna vlast, čiji su članovi često sagovornici u novinskim tekstovima i prilozima iz skoro svih oblasti, dok je prisustvo opozicije u njima minimalno, pokazuje istraživanje Media centra Niš.

Analiza istraživanja "Pluralizam sadržaja lokalnih medija" sprovedenog u saradnji sa misijom OEBS-a u Srbiji, obuhvatila je privatnu televiziju "Belle Amie", javno preduzeće NTV, jedini niški dnevni list "Narodne novine" i internet portal "Južne vesti".

- Lokalna vlast je dominantna u broju pojavljivanja u štampi i minutaži na televizijama. Ona dominira kao nosilac mišljenja, najčešće se uživo i čuje, iz nje potiču relevantni sagovornici o skoro svim temama, najviše socijalnim, komunalnim, obrazovanju i kulturi. Ne suočavaju se mišljenja, uglavnom se stav prenosi od lokalne vlasti ka javnosti - rekla je Danijela Maravić predstavljajući rezultate na panel-diskusiji Izveštavanje medija u korist građana.

Ovakav rezultat je za profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Đokicu Jovanovića, jednog od učesnika panel-diskusije, bio očekivan.

- Zabluda je da su novine i mediji nastali sa plemenitom idejom da obrazuju građane, nastali su da vrše propagandu. Zato traje borba o tome hoće li se osloboditi te propagande koju imaju. Svaka vlast pokušava da od medija napravi bilten koji će izveštavati kako ona hoće. U tome je uloga medija, da ne dozvoli bilo kojoj vlasti da postane apsolutna - ističe prof. Jovanović.

On dodaje da je "vrlo kritičan prema niškim medijima", jer u njima ima "suviše udvoričkog".

- Jedan od razloga za to je strah i pitanje egzistencije novinara i njihovih porodica, a drugi je problem u nedovoljnoj obrazovanosti i znanju novinara kada se bave određenom temom, to je amaterizam - kaže Jovanović.

Istraživanje je pokazalo i da je gradonačelnik Niša Zoran Perišić jedna od najzastupljenijih ličnosti u niškim medijima. Na Niškoj televiziji prednjači direktor PD "Jugoistok", predsednik OO SPS Nišavskog okruga, šef Odborničke grupe SPS-PUPS-JS i predsednik RK "Železničar" Igor Novaković. Rezultati pokazuju i da je jedna od najzastupljenijih ličnosti u "Južnim vestima" predsednik GO URS i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je na panel-diskusiji da ga je "zabolelo to što je profesor Jovanović rekao o udvoričkom karakteru lokalnih medija u Nišu".

- Ako misite da mi je neprijatno što sam najpominjanija ličnost u medijima, nije. Ali ponekad, ono što uradim, predstavi se grugačije. Nisam ovde da bih se žalio da me neko mrzi, zadovoljan sam medijskom slikom o sebi i ne dao bog da svi pišu lepo o meni. Nisam gradonačelnik građanima koji su simpatizeri SNS, već svima, pa tako i svim medijima. Diskriminacija u mom kabinetu prema njima ne postoji, ali postoji njihova diskriminacija prema meni - kaže Perišić.

Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a, najvažnijim zadatkom novinara smatra da je problem u tome što su srpski mediji "lišeni istraživačkog novinarstva" i da "uglavnom prenose tuđa mišljenja plasirana iz vladajućih stranaka i opozicije".

Predsednik Odbora za ljudska prava Niš Dragan Đorđević istakao je da mediji treba da pruže više mogućnosti građanima da oni sami budu prisutniji u medijima. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: