Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 31. 8. 2016.

| Društvo

Loš mazut izazvao crn dim u niškoj mlekari, građani u strahu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
mlekara-protest
Građani zabrinuti za svoje zdravlje; foto: JV

Stotinak Nišlija okupilo se ispred niške mlekare zabrinuti za svoje zdravlje zbog crnog dima i gareži koji izlaze iz dimnjaka ove firme. U Inspekciji za zaštitu životne sredine kažu da se desio "akcident" i da se radi na otklanjanju kvara, a iz mlekare poručuju da rade na uvođenju gasa.

mlekara-protest3-jv Protest ispred kapija mlekare; foto: JVOni koji žive na Ledenoj steni i Bubnju, a posebno stanovnici ulica u okolini mlekare koju je nedavno kupio “Imlek”, u ponedeljak su skupljali garež iz dvorišta i sa krovova metlom, a od crnog dima, kako kažu, teško se disalo.

Međutim, mnogi meštani ovog dela Niša tvrde da već godinama muče muku sa onim što izlazi iz dimanjaka mlekare.

Dim je toliko strašan da svi imamo alergije. Garež skupljamo metlom kao da je pesak, a oluci su nam puni. 16 godina je tako - kaže Milojka Simić čija je kuća na 60 cm od niške fabrike mleka.

gar-jv Gar koji meštani skupljaju metlama; foto: JVSaša Arsovski koji živi u Ulici Alekse Nenadovića kaže da je situacija gora iz dana u dan.

Deca nam udišu taj dim i deca su nam bolesna. Disajni putevi su im oštećeni. Problem je dimnjak i taj gar. Ne znamo šta pale i šta to gori - zabrinut je Arsovski.

U gradskoj Inspekciji za zaštitu životne sredine kažu da je problem nastao u ponedeljak kada je zbog lošeg mazuta iz dimnjaka mlekare kuljao crn dim.

Inspektor je na licu mesta utvrdio da se desio akcident. Zbog lošeg goriva bukvalno je ceo sistem u mlekari uništen. I danas smo bili u mlekari i ti kotlovi ne rade. Tamo desetak ljudi, mehaničara i inženjera, sa rukama u ulju popravlja ono što je pokvareno - kaže šef niške inspekcije Slaviša Radulović.

mlekara-protest2-jv foto: JVAkcident koji se dogodio u ponedeljak, kako kaže v. d. direktor mlekare Nebojša Golubović, trajao je oko 45 sekundi, a onda je ceo sistem isključen i proizvodnja je stala.

Nije to bilo konstantno zagađenje. Naše komšije nisu bile izložene tome duži period - kaže Golubović.

Iako merenja iz juna ove godine, kako kažu inspektori, pokazuju da su čestice u vazduhu u granicama normale, direktor Golubović kaže da je mlekara prepoznala problem sugrađana i da se pripremaju sredstva kako bi se u mlekaru uveo gas, kao najčistiji energent.

Ove godine je “Imlek”, kao novi vlasnik Niške mlekare, odlučio da izdvoji značajna sredstva za mlekaru, a deo tih sredstava je predviđen za ugradnju gasa. To je potreba da uvažimo želju građana da nemaju mazut blizu svojih kuća. To bi bilo trajno rešenje i za nas i za građane - rekao je Golubović.

dim Ovako je bilo u septembru 2015; foto: JV arhivaOn je pojasnio da je procedura u toku i da je gasovod stigao do “Žitopeka”, koji je u blizini mlekare, i kaže da se trenutak uvođenja gasa meri mesecima.

Podsetimo, građani su i ranijih godina više puta ukazivali na crn dim koji im smeta. Pisali su peticije i obraćali se nadležnima, a pre samo godinu dana su takođe ukazivali na ovaj problem, ali su i tada u mlekari tvrdili da je sve u granicama dozvoljenog.


“Građani da ne paniče, priča je ispolitizovana”

Poruku Nišlijama poslao je i zamenik gradonačelnika Niša i njihov komšija na Ledenoj steni Miloš Banđur, koji kaže “da bi građani trebalo da se uzdrže od reakcija na glasine koje nemaju dobru nameru”.

Situacija je od samog početka pod kontrolom. Rukovodstvo Grada je stupilo u kontakt sa Inspekcijom za zaštitu životne sredine. Uvereni smo da će problem da se reši kako treba - rekao je Banđur.

mlekara-protest4-jv Grad, inspekcija i mlekara uveravaju da je sve u redu; foro: JVOn dodaje “da ima dosta manipulacija i da neko pokušava da izmanipuliše građane”. Iako nije navodio imena, na licu mesta, na protestu ispred mlekare, zajedno sa građanima bio je i Milan Andrejić zamenik predsednika Opštine Palilula i nekadašnji član URS, pa se pretpostavlja da je mislio na njega. Banđur kaže da su njegovi argumenti “potpuno smešni”.

Čovek se apsolutno ne razume u način funkcionisanja tih postrojenja. Priče koje se plasiraju tamo na Ledenoj steni su potpuno smešne - rekao je Banđur.

Andrejić je ispred mlekare aktivno učestvovao u organizaciji protesta i koordinisao građane koji su medijima davali izjave, ali kako kaže, to je radio isključivo kao stanovnik ovog dela grada i to nema veze ni sa njegovim angažovanjem u opštini, ni sa politikom.

Moje dete je ugroženo od dima i za to imam izveštaj pedijatra. Ugrožena su i druga deca. Živim u Ulici Alekse Nenadovića i meni kao i drugim komšijama smeta dim i naš protest nema nikakvu političku konotaciju kako neki navode - zaključuje Andrejić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • KOMSIJE

    10:45 // 1. 9. 2016.

    Ovo je prevrsilo svaku meru i ovo je nesto o cemu treba da raspravlja tuzilastvo.
    Direktni atak i ugrozavanje bezbednosti i zdravlja gradjana, potpomognut od strane Bandjura.
    Udruzeni zlocin protiv bezbednosti i zdravlja gradjana.
    Zataskava pricu da pokrije svoje brljotine.
    Hocemo li da cutimo, ili da pisemo krivicnu?

  • Marko

    09:33 // 1. 9. 2016.

    Kakvi ste to ljudi! Pa zar više verujete svojim očima nego Banđuru i ostalim političarima na vlasti? I premjer vam lepo na svakoj konferenciji za medije objašnjava kako imate veći standard, BDP, sustižete najrazvijenije evropske zemlje, a vi - ološ koji se buni i neće da radi.

  • ...

    08:58 // 1. 9. 2016.

    A da pokazu nalaz o ispitivanju stetnih I opasnih materija u vazduh iz kotla, pa da vidimo kako su svi rezultati dobri a ljudi sta ce kada pise da je sve u okviru granicnih vrednosti. E Srbijo sve je bitno sem ljudi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: