Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 10. 10. 2015.

| Društvo

Magični: Prvi politički proces protiv književnosti u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - gost Zoran Ćirić

Niš će, tvrdi književnik Zoran Ćirić Magični, postati slavan, jer se u njemu vodi prvi politički proces protiv književnosti u 21. veku.

Govoreći o svom procesu koji ima pred niškim sudom zbog slanja, kako je tužilaštvo okarakterislao, pretećih poruka SMS poruka gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, Ćira Magični je rekao da se zapravo radi o procesu protiv književnosti.

Podsetio je i na nedavne krivične prijave protiv beogradskog reditelja Kokana Mladenovića i rekao da “ono što vlasti nije prošlo u Beogradu, prolazi u Nišu”.

U Beogradu ne može da prođe i režim se vrlo brzo povuče uz neko režanje i zvicanje, ali zato u Nišu i takozvanoj unutrašnjosti Srbije, pritiskaju i dalje. Ja sam odavno znao da sam izabran kao neka pokazna meta. Prvi politički proces u 21. veku protiv književnosti se događa ovde i Niš će po tome biti sada slavan. Eto, bio je poznat po “zozovači”, po skandalu vezanom za Milanski edikt, a eto sada će i po ovome - rekao je Ćirić.

Tvrdeći da je reč o književnosti i umetnosti, a ne o pretnjama, Ćirić kaže da bi čitava priča i sudski proces trebalo što pre da se završe, jer je on “obeležen čovek”.

Ili će dokazati da sam zaista pretio smrću ili će morati da me oslobode te klevete. Nalazim se u jednom moralnom i egzistencijalnom vakuumu. Izdavači izbegavaju da sarađuju sa mnom jer ne znaju da li i koliko beogradski vrh stoji iza ovog gradonačelnika. Ne znaju da li sam zaratio sa “velikim vođom”, sa sistemom. Imam fioku završenih stvari koje ne mogu objaviti  - kaže Ćirić.

U pitanju je, naglašava Magični, njegov književni dignitet i važno mu je zbog njegovih pokojnih roditelja i prezimena da se njegov “kafkijanski” proces, kako ga zove, što pre završi.

O razlozima za slanje SMS poruka niškim političarima, odnosu vlasti prema njemu i sudskom procesu koji je u toku pogledajte više u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    13:40 // 12. 10. 2015.

    I Ćiru u blato!Kao i Kokana Mladenovića i ostale slobodoumne ljude ...iz Niš!Ćira "preti" ubistvima i "poznat" je kao takav - nasilan, Kokan "poziva na borbu i krv"-strašno užasno opasni ljudi...po Srbiju i vladajući nam sistem i "fenomenalne reprezente istog"!Sreća je što hotel "Park" ne radi,inače,ko zna zna?
    SUDI I ODMA SVI U APS a možda je je bolje obrnutim redosledom,što je sigurno -sigurno

  • AntiPA

    19:02 // 11. 10. 2015.

    Cira je izgubio kompas. Isti je ko Vucic. Kada Vucica napadnu, on prica da su napali Srbiju. Kada Ciru napadnu, onda ispada da su napali knjizevnost. Niko zapravo nije nimalo svestan sebe, svojih postupaka i posledica. Da li smo svi postali takvi? I dokle cemo traziti da ne odgovaramo za to sto jesmo uradili?

  • zahav

    05:35 // 11. 10. 2015.

    Ako je umetnik pijan, on je boem, a ja sam pijanac. Ako umetnik preti SMSom onda je to knjizevnost, a ako ja to uradim onda je to kr.delo. Da je gradonacelnik zlo, to se zna, ali svaka pretnja je pretnja.
    Jednostavnije je bilo izviniti se, reci da si bio pijan, ovako se samo brukas. Jesi pretio, i zbog toga si na sudu.
    A i koliko znam komentarisanje sudskog postupka koji je u toku...

    • Putin

      10:43 // 11. 10. 2015.

      Magicni ti si pretio ne ljudima, ali i oni imaju pravo na zivot!

    • Nišlija

      16:23 // 11. 10. 2015.

      Tako je!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: