Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 23. 6. 2015.

| Društvo

Masovni protest ispred Toplane (video)

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Protest ispred niške Toplane

Oko hiljadu Nišlija okupilo se ispred niške Toplane na protestu na kom, nezadovoljni cenom, načinom obračuna i uslugama grejanja, podnose zahteve za isključenje sa sistema.

Okupljeni su uz pištaljke i transparente na kojima je između ostalog pisalo “Plaćam grejanje, a ne Banđuru more” i “Radnici nisu krivi, direktori su nesposobni”, uzvikivali i parolu koja se dugo nije čula iz grla 1.000 ljudi - “Lopovi, lopovi”.

Svaki građanin je imao i uredno popunjen zahtev za raskid ugovora i isključenje sa sistema grejanja, a oni su predavani na portirnici Toplane.

djokica Đokica Jovanović; foto: Vanja KeserOrganizatori skupa na čelu sa Đokicom Jovanovićem i Sašom Kostićem stajali su na ulazu u Toplanu i građanima davali uputstva i smernice. Jovanović nije hteo puno da priča jer, kako je rekao, biće vremena za komentare, ali je napomenuo da je ispred Toplane vidno nezadovoljstvo Nišlija.

Odziv jesmo očekivali, jer je nezadovoljstvo ogromno. Ovo što se ovde vidi je prava slika i prilika gradske politike. Spremni smo da idemo do kraja - rekao je Jovanović.

Direktor Toplane Slobodan Maksimović nije izašao pred okupljene, a novinarima je rekao da građani uzalud podnose pojedinačne zahteve jer, kako je objasnio, "ne postoji zakonski osnov za prihvatanje zahteva i raskid ugovora".

Znam da je skupo i da je teška finansijska situacija, ali mislim da su građani na pogrešnom mestu. Toplana ne radi ništa samovoljno. Svi zahtevi treba da budu upućeni Gradu i nadležnom Ministarstvu. U ovom trenutku nema govora ni o smanjenju cene, ni o isključenju. Naši propisi ne dozvoljavaju pojedinačna isključenja - rekao je Maksimović.

maksa Maskimović: Nema mogućnosti za isključenja; foto: JVInače, pre nekoliko meseci sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić, naglasio je da korisnicima koji žele da raskinu ugovor sa Toplanom i prebace se na neki drugi vid grejanja to ne može biti zabranjeno.


Gradsko veće odlučilo da reaguje

U međuvremenu se o ovom problemu oglasilo i Gradsko veće koje je saopštilo da je zbog brojnih primedbi građana formirana posebna Radna grupa koja će odlučivati po primedbama korisnika.

Gradsko veće uverava javnost da je porast cene grejanja u protekloj grejnoj sezoni usledio kao nužna posledica povećanja cene prirodnog gasa koji se dominantno koristi kao energent. Sadašnja cena usluge daljinskog grejanja nalazi se na ekonomskom minimumu, izračunava se na osnovu cene energenta i opravdanih troškova poslovanja - stoji u saopštenju.

Radnu grupu čine, kako piše na sajtu, predstavnici Odseka za energetiku nadležne gradske uprave, predstavnici JKP „Gradska toplana“, JKP „Objedinjena naplata“, po jedan predstavnik Udruženja potrošača „Forum“ i Udruženja skupština stanara.

Podsetimo, Nišlije je na masovni protest pozvalo juče zvanično formirano Udruženje skupštine stanara iz Niša koje, između ostalog, traži i smenu gradskog većnika Miloša Banđura resorno zaduženog za komunalna pitanja, ali i celog menadžmenta Toplane.

slika Transparenti na protestu; foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Наде ипак има !?

    23:24 // 24. 6. 2015.

    Почeтак краја најгоре градске власти у историји Ниша !

  • Ricardo

    09:10 // 24. 6. 2015.

    Мотке у руке, па ложите преко зиме.

  • Vojislav Prvulović

    09:08 // 24. 6. 2015.

    Gospodin Maksimović bi trebalo da radi malo na svojoj edukaciji, posebno iz pravnih i tehničkih nauka kako bi došao do praga znanja neophodnog za rad na mestu na kome je, politički postavljen

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: