Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 6. 7. 2015.

| Društvo

Medicinska najtraženija, niko neće u konduktere i mlekare

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
medicinska
Jaka konkurencija za upis u Medicinsku školu; foto: JV arhiva/NTV

To što je đacima koji su želeli da upišu i najmanje popularno odeljenje niške Medicinske škole "Dr Milenko Hadžić" za kozmetičkog tehničara bio potrebno najmanje 91 bod, postavilo je ovu školu prema pragu znanja, među prve u Srbiji.

Najteže je bilo upisati odeljenje za farmaceutske tehničare za koje je bilo potrebno najmanje 97 bodova, s obzirom da su đaci u konkurenciji imali drugove i sa više od 100 poena.

To znači da su svi budući farmaceutski tehničari "vukovci" i da su osvajali nagrade na republičkim takmičenjima.

Medicinsku, prema pragu znanja, kako kažu u Školskoj upravi, prate i niške gimnazije za koje je trebalo bar 90 poena, a dobro su pocizionirane i srednje stručne škole.

medicinska Dobar rezultat bio neophodan za Medicinsku; izvor: Ministarstvo prosvete

Ovogodišnji upis je pokazao da je daleko veća potražnja za četvorogodišnje profile.

Slabog ili čak nikakvog interesovanja nije bilo za zanate, pa je tako odeljenje za konduktere u Mašinskoj školi upisao samo jedan đak, dok odeljenje za prerađivače mleka u Prehrambeno-hemijskoj školi na svoju listu želja nije stavio nijedan đak.

Kako kaže rukovodilac Školske uprave Niš Dragan Gejo, koji je na ovoj poziciji od pre 4 dana, plan upisa mora da se menja.

U plan upisa mora da se uključi i tržište rada. Stav Ministarstva je da odnos mesta u četvorogodišnjim prema trogodišnjim profilima treba da bude 2 prema 1, a to se u praksi ne dešava. A trebaju nam i varioci, mlekari, zidari... - kaže Gejo.

U atraktivne niške škole, prema interesovanju dece iz Niša i okoline, svrstale su se i Pravno-poslovna škola u kojoj su odeljenje za poslovne administratore mogli da upišu samo đaci sa više od 90 bodova. Gejo prema popularnosti izdvaja i Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" i "Nikola Tesla" jer one, kako kaže, imaju atraktivne profile.

gradj Niko neće u konduktere, slabo interesovanje za neka odeljenja Građevinske tehničke škole; izvor: Ministarstvo prosvete


"Izvisili" za 0,1 bod

Pošto neki đaci listu želja nisu popunili do kraja i naveli samo nekoliko željenih odeljenja, desilo se da su ostali neupisani i za razliku od samo 0,1 bod.

Imamo desetak odličnih đaka sa čak 91 ili 92 boda kojima se to dogodilo. Njihove razredne starešine nisu uzele u obzir da je ove godine prag znanja povišen za 2,5 do 5 poena jer je izmenjen način bodovanja, pa je uspeh iz škole nosio maksimalnih 70, a ne 60 bodova - objašnjava Gejo.

Dodaje da su to odlikaši koji imaju kapaciteta za jake škole, a da će im za drugi upisni krug, zato što su slabiji đaci popunili mesta, ostati izbor u školama sa daleko nižim pragom znanja. Smatra da je trebalo da im na takvu mogućnost ukažu razredne starešine.

Pokušaćemo da nađemo rešenje u interesu đaka u skladu sa Zakonom i Pravilnikom. Nadam se da će se neka mesta uprazniti kada blizanci pređu jedni kod drugih - kaže Gejo.

Ove godine je završni ispit u Nišavskom okrugu polagalo 3.450 osmaka, učenika koji su se školovali po IOP-u, kao i kandidata iz odeljenja za obrazovanje odraslih, dok na polaganje nije došlo oko njih 150.

19 niških škola nudi mesta za 3.202 đaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • perko

    07:52 // 7. 7. 2015.

    Medicinska škola= praksa je nula. Deca lutaju po ionako nula KC Niš.

  • Lj

    05:45 // 7. 7. 2015.

    Opet je bilo prepisivanja u nekim skolama. Treba svi da polazu u anfiteatrima na fakultetima i tada ce sve biti postenije.
    Treba bodovati ispit sa 60 poena a uspeh sa 40, onda bi se znanje cenilo. Mi to NAMERNO ne radimo. A i zasto da cenimo znanje, kada pametni beze iz Srbije i ostaju samo deca politicara. Bice Srbija samo zemlja politicara, ovi ostali ce pobeci.

  • Naša realnost

    00:24 // 7. 7. 2015.

    Dragan Gejo novi načelnik školske uprave Niš, opet !? Znači da je promenio i četvrtu stranku ! Prosveta grada je dotakla dno !

    • Usklađen

      10:19 // 7. 7. 2015.

      "Rešenja u skladu sa zakonom....tržište rada..." su uže specijalnosti novog/starog načelnika školske uprave u Nišu ! U tome je pravi majstor, uostalom po tome je i poznat, zbog tog "usklađivanja sa zakonom" je između ostalog i smenjen 2008.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: