Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 28. 11. 2014.

| Društvo

Medicinski štednjom prepolovio milionski poreski dug

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-800x600-Medicinski-fakultet.jpg

Za samo nekoliko meseci, kroz "nezapamćene mere štednje" niški Medicinski fakultet uspeo da plati 101 od ukupno 168 miliona dinara poreskog duga.

Dekan ovog Fakulteta Stevan Ilić kaže da su uspeli da isplate ovako veliki dug za par meseci jer su “i profesori i dekan počeli da štede”.

Na pitanje kako su uspeli da uštede toliki novac za tako kratko vreme, Ilić kaže da on, između ostalog, “autobusom ide za Beograd”.

Dakle ne koristim kola, dnevnice, šofera, nego štedim. Put u inostranstvo nikom nije plaćan, zaposlenima nije povećavana plata, benzin ne trošimo, nije plaćen nijedan ručak. Eto nije bilo ručka ni kad je ministar dolazio. Više ne pijemo ni kafu, već samo čaj i to bez šećera, i eto tako smo uštedeli milion dolara - kaže Ilić.

On, međutim, napominje da studenti nisu ovim merama štednje ni na koji način uskraćeni, niti se to odražava na kvalitet nastave. Mere štednje su se, kaže, odrazile samo na “standard profesora i dekana”.

Studenti su, tvrdi Ilić, dobili besplatan studentski kongres, novac za Medicinijadu, imaju hemikalije, struju, vodu i ostale neophodne uslove za rad.

Ilić naglašava da očekuje da će dug biti isplaćen “mnogo pre nego što njemu istekne četvorogodišnji mandat 2016. godine”.

Ipak, on dodaje da uprava fakulteta trenutno plaća nešto za šta nije kriva.

Od profita koji fakultet ostvaruje, umesto da trošimo na automobile, da delimo pare, da kupujemo neke druge stvari, mi plaćamo državi nešto za šta nismo krivi - kaže Ilić.

On je tokom razgovora sa novinarom nekoliko puta naglasio da je reč o dugu "koji je on nasledio, a za koji očigledno niko nije kriv jer niko nije uhapšen ni procesuiran". 

Podsetimo, Medicinski fakultet u Nišu se još krajem 2013. godine našao na spisku 312 najvećih dužnika Poreske uprave, zajedno sa još 9 niških firmi, i tada je njegov dug iznosio oko 25 miliona dinara.

Deset meseci kasnije, Poreska uprava je objavila da ova visokoškolska ustanova duguje preko 230 miliona dinara, što je skoro desetostruko uvećanje za nepunih godinu dana.

Septembra je Fakultetu otpisan veliki deo tog iznosa, tako da rukovodstvo sada plaća dug od 168 miliona dinara koji je nastao od 1. januara 2007. do 31. oktobra 2011. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prevareni specijalizant

    21:14 // 29. 11. 2014.

    Jedno potpuno odsustvo sluha za probleme kolega specijalizanata. Mi da dižemo kredite u ova vremena za specijalizacije! U Tunguziji bi bilo bolje!!!

  • Prevareni specijalizant

    21:11 // 29. 11. 2014.

    Ajte molim vas, kakvo foliranje. Specijalizanti treba sami da plate po 100 000 godinu, jer im KC više ne plaća odkada je aktuelni dekan povećao fakture za radnike Klinickog na 100%. Sramota! Uaaa!!!

  • Kolega

    18:52 // 29. 11. 2014.

    Izbori za dekana su vec poceli...

    • Zare

      00:09 // 1. 12. 2014.

      @kolega. Greška, Vaša greška kolega !Ministar Verbić je uspeo da mu produži radni /životni/ vek za još jednu godinu !! Ista je tikva u koju duvaju ! Niste u informaciji , na žalost!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: