Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:41, 1. 9. 2014.

| Društvo

Medijana konačno dobija “krov”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
medijana krov
Zaštitna konstrukcija već se uzdiže nad lokalitetom; Foto: Arhiva ZZSN Niš, Zoran Radosavljević-Kiki, fotodokumentator

Posle dosta odlaganja, najava i problema sa transferom novca, nedavno se krenulo sa izgradnjom zaštitne konstrukcije na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu.

Kako saopštavaju iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je nosilac projekta, radovi traju već mesec dana, a rok za završetak projekta je novembar ove godine. Međutim, napominju da će radovi ipak biti uslovljeni “vremenom koje je potrebno za transfere finansijskih sredstava”.

- Ukoliko Grad Niš bude ispoštovao odredbe Ugovora i isplaćivao sredstva Zavodu u roku od 15 dana, kao što je to bio slučaj sa poslednjom uplatom, može se govoriti o završetku posla u predviđenom roku - kažu u Zavodu.

Inače, kako navode u Zavodu za zaštitu spomenika, novac za realizaciju radova Ministarstvo kulture, koje finansira projekat, prenelo je u gradski budžet još prošle godine, ali je na račun Zavoda stigao tek deo i to sa zakašnjenjem.

medijana krov Radovi dugo čekali

Ministarstvo kulture, koje finansira projekat, u oktobru i decembru 2013. godine Gradu Nišu je uplatilo po 60 miliona dinara, ali je, kako kaže direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović, do sada na račun Zavoda prenešeno oko 25 miliona dinara. Taj novac je, objašnjava ona, uplaćen izvođačima radova.

- Za transfer ovih sredstava nadležnim gradskim upravama je bilo potrebno ukupno 6 meseci što je znatno otežalo realizaciju projekta i onemogućilo poštovanje ugovorene dinamike - napominje Vasić Petrović.

Ona napominje da projekat prezentacije Vile sa peristilom i izgradnje zaštitne konstrukcije ima veliki značaj.

- Pored toga što će posle gotovo 80 godina ovaj prostor od izuzetnog značaja za Srbiju dobiti još jedan objekat u funkciji prezentacije mozaika i same Vile sa peristilom, njegov značaj daleko prevazilazi lokalne i državne okvire u kulturno-istorijskom, graditeljskom i naučnom smislu. Sa čistim rasponom kontrukcije od 72,5 metara ova graditeljska struktura staviće se u red najvećih u svetu - objašnjava ona.

Podsetimo, ovo arheološko nalazište zatvoreno je za posetioce od početka 2013. godine upravo zbog radova. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će sve biti završeno do septembra 2013. godine, kako bi lokalitet bio otvoren bar za centralnu proslavu Milanskog edikta, to se nije dogodilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja Smičiklas

    18:28 // 2. 9. 2014.

    @Smichiklas off topic, interesuje me dali vam je pravo prezime Smičiklas, ili samo nasumično odabrani nick? Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem Nemanja Smičiklas

  • gradjanin

    10:01 // 2. 9. 2014.

    Gradonacelnice gde su pare iz ministarstva?

  • Nikola

    09:59 // 2. 9. 2014.

    ...
    A taj krov pokriva jako mali deo celog kompleksa. Lokacija je takva da će na njoj imati posla narednih 10 godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: