Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:12, 29. 5. 2010.

| Društvo

Medveđa, zaboravljena opština

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Medveđa; foto: www.zvrk.rs

Od 1999. godine, posle poznatog Komunovskog sporazuma, u području koje se prostire duž administrativne granice sa južnom srpskom pokrajinom, odnosno Kosovom i Metohijom, zabranjeno je dejstvo protivgradnih raketa.

Pošto je reč o graničnom pojasu u dužini od 56 i širini od 25 kilometara, nebranjena je od nevremena trećina opštine.

- Tako se ne retko događa da nam nevreme uništi svake godine i ono malo poljoprivrede! – ističe Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Naravno, zbog siromaštva, ali i brojnih drugih razloga, seobe iz Medveđe, posebno planinskog dela opštine, su svakodnevna pojava. Ima mesnih zajednica u kojima se godinama ne čuje dečji plač, nema mladih i nema brakova. Samo se beleže sahrane i kuknjava. Nekoliko seoskih škola je zatvoreno, a slična sudbina čeka još nekoliko "isturenih odeljenja" osnovnih škola iz Medveđe, Tulara i Sijarinske Banje.

- Svim domaćinstvima sa područja Kopnene zone i javnim preduzećima, uz pomoć donatora i Vlade Srbije, godinama su izmirivane obaveze za utrošenu struju. Reč je o milionskim iznosima, ali sada na adrese ovdašnjih gorštaka stižu opomene TV Srbije zbog neplaćene TV pretplate. Seljaci, a i lokalna samouprava, jedinstveni su u stavu da se taj "harač" neće ni plaćati, jer se ovde i ne vidi slika beogradske TV - kaže Drašković.

Kao tzv. devastirano područje svi investitori ovde mogu pod povoljnijim uslovima da grade pogone, ali od tog poteza malo je bilo koristi.

Drašković kaže da je trenutno u planu gradnja stanicionara u Sijarinskoj Banji, jedinom banjskom centru Jablaničkog okruga. Sadašnji dom u Sjarinskoj Banji bi, kako se očekuje, trebalo da bude pretvoren u kliniku.

U Medveđi, gde žive Srbi, Albanci, Crnogorci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, ima podosta natpisa "Prodajem kuću". Neke porodice su primorane da ih prodaju, jer nemaju sredstava za namirivanje elementarnih potreba, ali ima i primera da se prodaje "krov nad glavom" kako bi se u drugom gradu, pre svega u Leskovcu, Nišu i Beogradu kupili stanovi ili skromne kućice.

Dok se Srbi sele ka Leskovcu, Nišu i Beogradu, Albanci odlaze na Kosovo i Metohiju gde relativno lako dolaze do posla.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ivana simic

    21:44 // 9. 7. 2010.

    Iskreno se nadam da ce i moj rodni kraj biti kao nikada do sada!!!!
    Hvala svima sto Sijarinska Banja izgleda bas kao u bajci,secam se kako je nekada bila....
    Puno uspeha u svemu,nezaboravite samo omladinu jer sam i ja svoje detinstvo provela bas tu i to su najlepsi dani moga zivota....
    Veliki pozdrav od porodice Simic iz BGD.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: