Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 2. 6. 2011.

| Društvo

Milion evra za nepostojeću deponiju

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti, Koalicija za nadzor javnih finansija
Prokuplje, Utrine, lokacija nespostojeće deponije

PROKUPLJE - Iako je Fond za zaštitu životne sredine još 2007. godine platio više od milion evra za izgradnju deponije kod Prokuplja, radovi još nisu počeli.

Dokumentacija do koje je došla Koalicija za nadzor javnih finansija, potvrđuje da je da je Fond građevinskom preduzeću "ALPINE" A.S.A. krajem 2007. godine platio 81.263.279,70 dinara za izvođenje prve faze radova na izgradnji regionalne sanitarne deponije na lokaciji “Utrine” u opštini Prokuplje, a da pri tom radovi na ovoj lokaciji nikada nisu započeti, niti su sredstva vraćena u budžet Republike Srbije.

Potpis na ovaj ugovor stavili su direktor Fonda Željka Jurakić, tadašnji predsednik Opštine Prokuplje Vladimir Jovanović koji je sada državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, inače član član predsedništva DS i Goran Mrdaković, bivši direktor Fonda za ekologiju a sadašnji direktor filijale za Toplički okrug Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Pitamo se zbog čega ni nakon više od tri godine od trenutka prenosa sredstava na račun firme "ALPINE" A.S.A, kao ni posle više od dve godine od odustanka opštine Prokuplje od izgradnje deponije na lokaciji “Utrine”, više od milion evra nije vraćeno u budžet Republike Srbije? Kako je moguće da u isto vreme nema ni deponije ni para koje su date za njenu izgradnju? Šta su, a ako nisu, zbog čega nisu, nadležne institucije preduzele da se preko milion evra vrati građanima Srbije? - postavljaju pitanja iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

U Preduzeću "Alpina", nisu želeli da razgovaraju sa novinarima Južnih vesti.

- Ne dajemo izjave za štampu - kratko su nam odgovorili u ovom austrijskom preduzeću.

Međutim, u Fondu za zaštitu životne sredine kažu da je pokrenuta procedura za raskid ugovora i da će novac biti vraćen.

- Budući da po isteku roka od tri godine, zbog velikog pritiska građana Prokuplja nije došlo do realizacije Ugovora, 19. marta 2011. godine pokrenuta je procedura za raskid ugovora u skladu sa redovnom procedurom Fonda. Procedura je pri kraju i sredstva bi vrlo brzo trebalo da budu vraćena na račun Fonda - rečeno nam je u PR službi Fonda.


Opet niko nije kriv?

U Fondu za zaštitu životne sredine Južnim vestima je pojašnjeno da će Alpina vratiti koliko joj je i uplaćeno novca 2007. godine, odnosno 81 milion dinara.

Po evidenciji Narodne banke Srbije na dan isplate, 21. decembra 2007. godine, srednji kurs evra bio je 77.5 dinara, što znači da je Alpini tada isplaćemo nešto više od milion evra.

To znači da će, ukoliko sada bude vraćeno 81 milion dinara, samo po razlici u kursu građani bi bili oštećeni za preko 20 miliona dinara.

U Fondu za zaštitu životne sredine, kao i u Ministarstvu ekologije nisu znali da nam odgovore da li će neko odgovarati za ovu štetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: