Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 16. 10. 2016.

| Društvo

Ministar prosvete: Problemi niškog Univerziteta su prioritet

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
uni-JV
Bolji status za Univerzitet u Nišu?; foto: JV

Bolje finansiranje niških fakulteta i sanacija zgrada u kojima se oni nalaze su, kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, prioritet za njegovo ministarstvo i niški Univerzitet će “ubuduće imati veliku podršku”.

Na sastanku koji je ministar imao sa rektorom niškog Univerziteta Draganom Antićem dogovoreno je da se pronađu konkretna rešenja  i da njihov sastanake ne bude još jedan, kako je rečeno “sastanak radi sastanka”.

Mi iz Ministarstva, bez ičijeg nagovora, smo procenili da je Nišu potrebna velika podrška. Sada je težište da Nišu damo prvo mesto. Ja sam vrlo pragmatičan čovek i ne hvatam se posla koji ne mogu da uradim. Imam jedan jako ozbiljan tim koji je radan i vredan. Ozbiljno ćemo se baviti svim temama, ne samo finansiranjem već svim problemima - obećao je Šarčević.

sastanak-uNI-JV OD sastanka očekuju konkretna rešenja; foto: JVRektor Antić je kao najveći problem izdvojio nedovoljno finansiranje kao i neadekvatne uslove za rad fakulteta, poput Fakulteta umetnosti, PMF-a, Filozofskog fakulteta i drugih. On se nada, kako je rekao, da će zajedno sa ministrom rešavati ove probleme, a sve u interesu studenata i profesora Univerziteta u Nišu.

Problem je i zgrada namenjena mladim naučnicima i saradnicima Univerziteta koja je započeta pre nekoliko godina i još uvek nije završena. Tu su takođe i smeštajni kapaciteti domova koji su nedovoljni u odnosu na druge centre. Potrebna je i podrška Inovacionom centru koji je osnovan od strane Univerziteta u Nišu - dodao je rektor.

Šarčević je pre nekoliko dana, na sastanku sa rukovodstvom Grada Niša, već obećao da će detaljno ispitati zašto se stalo sa izgradnjom stanova za mlade naučnike i najavio dogradnju Elektronskog fakulteta.

Podsetimo, sastanak ministra i rektora na Univerzitetu održan je u okviru posete Vlade Srbije Nišu.


Premijer Vučić ipak nije došao

Rektor Dragan Antić, kako kaže, još nije dobio odgovor premijera na poziv koji mu je uputio nakon njegovih kritika na račun svih sprpskih univerziteta sem beogradskog, i nada se da će imati priliku da i sa njim razgovara o problemima Univerziteta u Nišu.

Na ovom Univerzitetu je pored mnogih premijera gostovao i predsednik Tito. Ja sam očekivao da će ovom prilikom premijer doći i da ćemo i njemu moći da ukažemo na probleme i da zajedno vidimo koja su moguća rešenja. Ja čekam premijera i kada bude naš gost dočekaćemo ga kako to priliči akademskoj praksi Univeriteta u Nišu - istakao je Antić.

sastanak-uNI2-JV Poziv VUčiću i dalje otvoren; foto: JVMinistar Šarčević je rekao da su premijera “uhvatili za gušu” zbog izjave kojom je samo želeo da pohvali Univerzitet u Beogradu koji se našao na šangaskoj listi, a da je ona protumačena pogrešno.

Svako od nas ima takve agende da ja ne znam gde je premijer trenutno, svi smo u nekim obavezama koje ne mogu da se odlože, ali ja sam dovoljan izaslanik ispred Vlade. Sve teme smo načeli koje su jako bitne - rekao je ministar za Južne vesti.

Vlada Srbije će u Nišu biti još nekoliko dana, ali ne zna se da li će premijer posetiti niški Univerzitet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • blackburn

    20:12 // 17. 10. 2016.

    Zamajavanje se nastavlja a vreme prolazi...

  • mnogo je

    16:06 // 17. 10. 2016.

    Treci razred,ministre,ima nekakve Cuvare prirode,Veronauku.Iz nijednog nista ne rade.Ko vam daje pravo da deci otimate jos sat i po vremena na ustrb igre?Tri puta nedeljno po pet casova je mnogo za treci razred.

  • Borko Krstic

    11:35 // 17. 10. 2016.

    Gospodin Vucic se nije sastao sa Rektorom Anticem i nije obisao Elektronski fakultet ,koji je trebalo u dogovoru da poseti,jer na politicka i tekuca opitanja u zemlji,unapred zna odgovor,ali buduci da je tehnicki nepismen,to je kao da ne zna azbuku i dobio bi cistog keca!Rado bi mu neki brucos u dva -tri koraka,sve pokazao.Covek se uci dok je ziv i nije sramota ne znati raditi na racunaru.

    • nenad 2008

      12:57 // 17. 10. 2016.

      Krstiću, pristojnost je vrlina,koja se možda i ne stiče,već je dar prirode.Vi, to komentarom ne pokazujete. Naprotiv,drskost,omalovažavanje. Premijerov komentar je shvaćen, kao zabrinutost za visokoškolske kadrove, koji izlaze sa nedovoljno znanja. Ukoliko smatrate da grešim,onda mi odgovorite-da li znate za "kupljene" ispite, prema tarifi, razume se.A,jeste li čuli za "bubice"? Ko je kriv tome ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: