Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 4. 11. 2014.

| Društvo

Ministarstvo: Đački dinar nije obavezan

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-skola
U Ministarstvu prosvete kažu da škole ne smeju da uslovljavaju roditelje đačkim dinarom

Nakon žalbi roditelja koji su se obratili Južnim vestima, tvrdeći da neke niške osnovne škole traže novac za đački dinar, iz Ministarstva prosvete pojašnjavaju da roditelji nemaju nikakvu zakonsku obavezu da daju novac u te svrhe.

Uprkos tome što ne postoji zakonska norma, u pojedinim niškim školama se đački dinar, kako tvrde roditelji, "nameće kao obaveza".

Ovo je stvarno nečuveno! Mog sina je razredni poslao kući u toku školskog dana da donese novac za đački dinar. Molim vas, gde to ima? - pita se jedan nezadovoljni roditelj.

U Ministarstvu potvrđuju da prikupljanje đačkog dinara nije protivzakonito, ali “isključivo zavisi od dobre volje i mogućnosti roditelja, da, ukoliko mogu i žele, izdvoje novac”. 

Roditelji mogu da doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja, ali takve donacije ne smeju da budu iznuđene, i one nisu deo zakonskog rešenja. Takođe, škole ne smeju postavljati kao uslov uplatu đačkog dinara kako bi upisali učenika, i izdali mu svedočanstvo, ili neki drugi dokument - kažu u Ministarstvu. 

O uvođenju đačkog dinara, iznosu i nameni za koji se novac prikuplja, kako kažu u Ministarstvu, odlučuje Savet roditelja svake škole. Međutim, čak i ukoliko Savet izglasa da škola prikuplja đački dinar, ni tada novac ne moraju da daju oni roditelji koji to ne žele ili ne mogu sebi da priušte.

Osnovna škola “Dušan Radović” je jedna od niških škola u kojoj se đački dinar naplaćuje. Međutim, kako tvrdi direktor škole Božidar Stošić, nikakvih pritisaka od strane nastavnika na učenike ovim povodom nije bilo, a ako ipak jeste, naglašava direktor, “ti pritisci imaju ime i prezime, i roditelji treba da ih prijave”.

U našoj školi se đački dinar naplaćuje već godinama, prema odlukama Saveta roditelja. Uprkos tome, to prikupljanje je kod nas isključivo na dobrovoljnoj bazi. Ipak, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju, nama pomoć roditelja na ovaj način mnogo znači. Svaki dinar od tih para ide isključivo na sredstva za nastavu, takmičenja, higijenu, dakle, sve ono što unapređuje nastavu i standard učenika - objašnjava Stošić.

Međutim, ova dažbina se ne naplaćuje u svim školama. Osnovne škole “Vožd Karađorđe”, “Kole Rašić”, “Dositej Obradović” su neke od njih.

U “Dositeju” kažu da je predloga da se uvede đački dinar bilo, ali Savet roditelja taj predlog nije prihvatio. Roditelji su, ipak, kažu u ovoj školi, uvek pozvani da na bilo koji način materijalno pomognu ukoliko mogu i žele, ali da ne postoji nikakva obaveza koju bi škola mogla da im nameće. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade Trbovic

    17:26 // 17. 10. 2018.

    Da li je skolski dinar obavezan i ko odredjuje visinu placanja. Mojoj cerki nisu hteli dati potvrdu da je redovan ucenik kako bi mogla overiti zdravstvenu knjizicu jer nije platila 2000 skolski dinar. Smatram da je to ucena i preveliko potrazivanje.

  • MrDr

    11:24 // 6. 11. 2014.

    Svojevremeno u Ugostiteljsko turističkoj školi u Nišu su me ucenjivali da platim ili ne mogu da dobijem diplomu i svedočanstvo!
    Nakon toga sam se obratio Min Prosvete pa je Ljiljana Stojanović trčala!

  • Nena

    23:41 // 5. 11. 2014.

    Molim južne vesti da podrže pozitivnu inicijativu škola da poboljšaju uslove rada a ne da ističu loše primere postupaka nekih pojedinaca. Bolje pitajte Grad i Državu zašto one ne finansiraju škole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: