Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 22. 7. 2016.

| Društvo

Ministarstvo i agencije - nema prepreka za letovanje u Turskoj

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Marmaris
Marmaris i dalje jedna od omiljenih destinacija; foto: JV

Vanredno stranje u Turskoj proglašeno posle pokušaja puča i napetost koja se, kako izveštavaju mediji, tamo oseća, odvraća pojedine niške turiste od planiranog letovanja u toj zemlji. U Ministarstvu turizma kažu da ne postoji zabrana putovanja u Tursku, ali ističu da građani traba da sami sagledavaju situaciju.

Dok u "Euroturs"-u kažu da su i sami otkazali saradnju sa turskim hotelima jer, prema njihovim rečima, ove sezone nije bilo zainteresovanih putnika za te destinacije, postoje i oni tur-operateri koji su svoju ponudu još pre sezone fokusirali upravo na turska letovališta.

Aranžmani u njima su jeftiniji nego prethodnih godina, a to pojeftinjenje, kažu u agenciji "1A travel", nema veze sa situacijom u Turskoj, jer su cene snižene još od proleća, a rani buking produžen.

Do sada se osetio sam jako blag pad interesovanja za letovanja u Turskoj, a broj putnika koji su želeli da otkažu je minoran. Obično su se ti putnici odlučili za rebukiranje aranžmana za neki od narednih datuma ili za promenu destinacije - kaže Branko Malek iz agencije "1A travel".

Ova agencija imala je svoje putnike u Antalijskoj regiji baš u vreme pokušaja vojnog puča, ali tamo nije bilo nikakvih problema, niti je, kako kažu, bio zabeležen bilo kakav incident.

Niko od putnika sa destinacije nije izrazio želju da prekine odmor i vrati se ranije - kaže Malek.

Ipak, od prvog jutarnjeg leta posle pokušaja puča već na aerodromu odustalo je oko 80 njihovih putnika. Neki su rebukirani na naredne polaske, a neki promenili destinaciju za Kipar.

I u Ministarstvu turizma kažu da je odustajanja bilo samo u danima neposredno posle nemira u Turskoj 16. i 17. jula, a avionom koji je Vlada Srbije tada poslala za građane koji su se u vreme nemira zatekli u Turskoj vratilo se tridesetak putnika. 

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo za RTS je rekla da je prekjuče čarter letom za Antaliju iz Beograda odleteo 141 putnik.

Prema našim saznanjima, u antalijskoj regiji turistička sezona se odvija nesmetano, kao i čarter letovi, ali mi ćemo i dalje pratiti stanje na terenu imajući u vidu šta se desilo - izjavila je Pindžo.

Dodala je da i sami građani moraju da sagledavaju situaciju jer, prema njenim rečima, "ima onih koji su se odlučili za letovanje u Tunisu i Egiptu iako su naše agencije odustale od prodaje aranžmana iz bezbedonosnih razloga."

Predstavnici agencija koje nude aranžmane u Turskoj kažu da je u Antaliji stanje redovno, da ne postoje prepreke za njihovo letovanje, da granice nisu zatvorene, aerodromi funkcionišu normalno. ali da je odluka hoće li putovati - na njima samima.

Savetuju putnicima da u vezi sa Turskom prate saopštenja, stavove i instrukcije Vlade.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad 2008

    14:57 // 24. 7. 2016.

    Na nekome će se kola slomiti. Koji će jadničko zakukati, otom potom. Priželjkujemo da nam sve bude potaman, potencijalna opasnost je negde daleko. Ali, djavo nam neda mira. Čeka. Izgleda, samo turoperatorima, vanredno stanje, ama baš ne znači ništa. Začudjujuće..!?

  • ledu

    13:19 // 23. 7. 2016.

    Zasto bi pored Grcke neko isao u Tursku, pogotovo u ovom trenutku

  • Dali

    16:25 // 22. 7. 2016.

    Gluposti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: